Hoppa över innehåll

Hortensia – Så lyckas du!

Hortensia är en färgsprakande blomma som är vacker att ha både i kruka och rabatt. Att den behöver vatten, det vet vi, men vad behöver man mer tänka på? Här är några tips på hur du får Hortensian att trivas hemma hos dig.

Plantering av hortensia

Hortensian vill ha ljust men trivs inte för varmt, och framför allt inte i direkt solljus. Namnet Hortensia (Hydrangea macrophylla) kommer från grekiskans hydor som betyder vatten, och vatten är något hortensian vill ha mycket av.  En hortensia får aldrig torka ut helt utan föredrar  genomfuktig jord, så känn med fingret i jorden varje dag när det är varmt ute. Om Hortensian ska stå ute i krukor så välj en modell större som rymmer mer jord, då behålls fukten bättre. Du kan också sätta Hortensian i rabatten efter blomningen, då kan den överleva för blomning även nästa år. Hortensian är också väldigt vacker att ha som snittblomma, både som färsk och torkad.

Hortensior i kruka trivs bäst på en ljus plats, skyddad från vinden och direkt solljus.

Rhododendronjord är en specialgjord anpassad för surjordsväxter så som Hortensia. Rhododendronjorden passar alla Hortensior, men är kalkad och innehåller näring så att Hortensian behåller sin vackra blåa färg.

 

Tips och råd till hur du lyckas med din hortensia

Gör så här:

  • Välj en skyddad, men ändå ljus plats
  • Lägg Lecakulor i botten av krukan
  • Plantera Hortensiorna i Rhododendronjord
  • Vattna väl och gödsla, på detta sätt blommar Hortensia mycket och behåller sin vackra färg.

Du behöver 1 – 2 säckar  Rhododendronjord 15 l / kruka ø 30-35 cm

 

Skötselråd för din krukhortensia

Varför ändrar hortensian färg?

Hortensia finns i vitt, rosa, blått och rött. Blommorna får färg efter jordens pH-värde.  I neutral eller svagt sur jord blir blommorna rosa, vita eller röda. I surare jord frigörs aluminium och blommorna får en blå färg. Om du vill behålla blommornas blåa färg kan du använda Rhododendronjord och senare gödsla med flytande växtnäring om du har Hortensian i krukor. Om du har Hortensian i en rabatt kan du använda Spira på våren och Mognad på sensommaren.  Fortsätt att vattna och gödsla din Hortensia under säsongen. Efterhand kommer blomklasarna att skifta i färg och blir till sist gröna.

 

 

Sök