Hoppa över innehåll

Plantering i kruka – En vit sommardröm

Skapa en vit sommardröm med olika vita blommor. Kombinera olika sommarblommor för att skapa en stämning som passar hemma hos dig.

Skapa en harmonisk vitblomning på terassen i kruka

 

Vill du förnya din terrass eller balkong i sommar? Du kan enkelt förnya din trädgård eller balkong genom att skapa vackra planteringar av sommarblommor. Plantera en eller två sorter av sommarblommor i samma kruka eller låda. Välj sorter med olika storlekar och placera dem i små grupper eller på trappsteg exempelvis. Om du inte har så mycket plats kan du plantera flera olika sorter i en kruka.

 

Inspiration till en plantering av vita sommarblommor

Vit dröm

Kombinationen vitt och grönt skapar en elegans och lugnt intryck. Smyg gärna in en doftande blomma, som en vit ros eller en härlig lavendel. De vita och ljusa krukorna gör att rosens eller lavendelns strukturer sticker ut bra.

 

 

  • Småpetunia är en otroligt blomrik småblommig sommarblomma som passar både i amplar, balkonglådor, krukor men även i rabatter.
  • Den behagliga doften av Blomstertobak, Nicotiana alata, är en rikblommande sort som är ljuvligt doftande, är mest intensiv på kvällen och i fuktigt väder.
  • Plantera murgröna, Hedera, på våren. På hösten byter du ut sommarblommorna i dina planteringar mot säsongsbetonade växter.
  • Sommarljus, Gaura Lindheimer, bidrar till att ljusa upp din plantering och fyller ut dina planteringar snabbt.
  • Den finbladiga och graciösa Grusnejlikan, Gypsophila muralis, är en sommarblomma som blir som en moln i planteringen och blommar rikligt.
  • Vit daggsalvia, Salvia farinacea är hållbar och vacker,  trivs bra i olika odlingsförhållanden – från soligt läge till halvskuggigt läge.
  • Prydnadsgräs som hängstarr eller härlig vit oshimastarr är dekorativa och pålitliga alternativ.

 

 

 

 

 

 

 

Tips för plantering

När du bara väljer en färg eller nära nyanser får du ett snyggt och harmoniskt resultat. Det ger ett enhetligt utseende även om det finns fler växtarter. Skapa ett intressant koncept genom att ha olika växter i krukan.

Kombinera sommarblommor med gräs och andra växter som inte blommar utan pryder planteringen med sina löv. Det ger en balans till planteringarna och växterna kompletterar varandras utseende.

 

 

Sol eller skugga?

Det är värt att ta reda på om växterna du valt trivs på den utvalda platsens odlingsförhållanden – trivs de bäst i ett soligt läge eller något skuggigt?

Innan du bestämmer var du ska placera dina krukor – ta reda på var dina växter trivs bäst. Det är inte fördelaktigt att plantera växter i skugga som egentligen trivs bäst i solen och vice versa. Värmen på en inglasad balkongen skiljer sig mycket från skuggan på trappen utanför huset, så plantera växter som trivs i solljus med varandra och växter som vill ha skugga för sig

Bästa valet för sommarblommorna!

  1. U-jord är det bästa valet till sommarblommorna och särskilt till näringskrävande, snabbväxande plantor.
  2. Växterna får en bra start och klarar i stora krukor att blomma hela säsongen därför att U-jorden är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Extra järn ger friska gröna blad.
  3. U-jord är vattenhållande och har god dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets som är strukturfasta bitar av svarttorv.

Sök