Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Zucchini/Squash

Cucurbita pepo

hasselfors-garden_cucurbita-pepo hasselfors-garden_cucurbita-pepo

Zuccini är en lättodlad grönsak som tillhör gurksläktet. Den trivs bäst i näringsrik jord, med tillgång till mycket vatten och en varm skyddad växtplats. Den går att odla i trädgårdslandet, i pallkrage, i stora krukor eller till och med direkt på komposthögen.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Höjd:

150 cm

Blomning:

Sommar

hasselfors-garden_cucurbita-pepo hasselfors-garden_cucurbita-pepo

Zucchini imponerar med sin växtkraft, och kommer att belöna dig med en härlig skörd om du ger den bra förutsättningar. Zucchini kallas också squash eller courgette. Det finns olika sorter som ger avlånga eller runda frukter i grönt, gult och vitt. Zucchinin är som godast om du skördar när frukten är ca 15–20 cm stor. Större zucchini´s är lämpliga att t ex blanda i tomatsås, eller ugnsgratinera. Även blommorna är goda att äta!

Välj en solig och varm växtplats vid utplanteringen i juni. För att förbättra värmeförhållandena kan jorden formas till upphöjda lister. Vid plantering i köksträdgård eller i pallkrage passar Ört & grönsaksjord och Gödsel för köksträdgården bäst.

Om du vill odla i kruka eller stora hinkar så behöver zucchinin minst 10 liters kärl för att rötterna ska få plats att växa. Plantera i U-Jord, som är mycket välgödslad. Zucchini kan odlas på en varm balkong eller terrass om du har stora krukor och möjlighet att förse dem med vatten kontinuerligt. De flesta zucchinisorter behöver pollineras av insekter för att ge frukt, på inglasade balkonger kan man behöva hjälpa till med pollineringen.

Zucchini kan sås inomhus månadsskiftet april-maj, plantuppdragningen tar c:a 2-4 veckor. Plantera ett frö per kruka, på ca 2 cm djup. Använd gärna rena krukor och ny jord för att förhindra sjukdomar. Sätt ut plantorna i juni, efter att du har avhärdat dem. Ett lagom plantavstånd är 80–100 cm. Om de ska planteras i trädgårdslandet är det viktigt att förbereda jorden. Genom att vända i Ört & grönsaksjord och Gödsel för Köksträdgården blir jorden lucker, näringsrik och kommer att hålla vatten bättre. Första tiden kan du täcka plantorna med fiberduk och jorden kan med fördel täckas med t ex gräsklipp eller hö/halm. Vattna och gödsla plantorna regelbundet för maximal skörd. Till zucchini i kruka är det extra viktigt med näringstillförsel, Gödsel för Köksträdgården är lätt att vattna med när näringsdepåerna i jorden börjar tryta. Bladen ska vara mörkgröna.

I juli-september kan du börja skörda dina zucchini´s. Bäst är att skörda regelbundet för att ge plats åt nya frukter. Tänk på att det är lätt att missa någon zucchinifrukt, då de lätt gömmer sig under de stora bladen. Du kan även skörda hanblommorna (de som saknar fruktämne), som med fördel kan fyllas med någon god färskost och friteras i olja.

Zucchini tål inte frost, se upp på våren vid utplantering men också på hösten när de första frostnätterna kommer. Vid risk för frost bör plantorna noga täckas över med väv.

Ta bort blommor som inte kommer att hinna mogna till frukt så går all näring i plantan till de befintliga zucchinifrukterna. Du kan även ta bort stora blad som skuggar frukten, för att skynda på mognaden.

Sök