Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Plocksallat

Lactuca sativa Crispa-Gruppen

Plocksallat-Lactuca sativa Crispa-Gruppen-hfg-500x500

Plocksallat går att odla i trädgårdslandet och i krukor på terrassen eller balkongen. Plocksallat har öppna "huvuden", som inte sluter sig som en boll utan bladen skördas efterhand. Det finns många olika sorter, i olika storlekar, färger och smak, med släta och krusiga blad.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

20-30 cm

Färg:

Gröna löv Mångfärgade blad Ljusgröna blad

Rekommenderade produkter

Plocksallat-Lactuca sativa Crispa-Gruppen-hfg-500x500

Plocksallat är en vacker, mångsidig och slitstark sallat som blir 15-20 cm hög och lika bred. Varianter kan hittas i ljusgrön till mörkröd. Att odla plocksallat är lika lätt som vanligt sallad och går att går att odla i trädgårdslandet och i krukor på terrassen eller balkongen.

Du kan så plocksallat utomhus så snart frostrisken är över. Har man bråttom kan man förkultivera plantorna och odla i växthus. Trivs i ett soligt, någorlunda vindskyddat läge med en lucker och mullrik jord som exempelvis Ört & grönsaksjordFör sådd är radavståndet 25-30 cm och gallras sedan till ca 20 till 25 cm mellan plantorna.

Gödsla med Gödsel för köksträdgården vid plantering och fortsätt gödsla under sommaren för att säkra en rik och välsmakad skörd.

När du har sått din plocksallat får den aldrig torka ut. Vattenbrist gör att smaken blir besk och går tidigt i blom. När bladen blivit några centimeter höga är det dags att gallra så att det blir ett 20-25 cm stor avstånd mellan plantorna. Rensa bort ogräs så att de inte behöver konkurrera om ljus eller vatten.

Sök