Hoppa över innehåll

Gödsla på våren

På våren börjar det växa så att det knakar i trädgården. Alla växter behöver näring för att kunna växa till sig ordentligt och jorden kan behöva fyllas på med ny näring efter förra säsongen.  

När kan man börja gödsla på våren?  

I vårt avlånga land skiljer det sig från norr till söder när man kan börja gödsla. Ett riktmärke du kan ha är att börja när växterna börjar bli gröna. Använd Trädgårdsgödsel Spira för att ge växterna i din trädgård en bra start på den nya säsongen. Spira kan du använda från mars-juni. Tillför näring i den takt som växterna behöver den. När växten är liten behöver den mindre näring men när växterna bir stora behöver de mer.  

För att gödsla på ett hållbart sätt är det allra enklaste att läsa anvisningarna på förpackningen och försöka sprida ut ett så jämnt lager med gödsel som möjligt. Gödsling görs oftast bäst med handskar på, i en större trädgård kan det även vara värt att fundera på att införskaffa en gödselspridare. 

Val av gödsel för vårgödsling  

Det finns en rad olika gödsel och på våren är det allra bäst att använda naturgödsel. Det som är bra med naturgödsel är att det är långtidsverkande och förser växterna med den näring när de behöver den. Näringen blir kvar i jorden till dess att det är dags att fylla på näringsförådet igen. Det blir som ett skafferi för växten, fiffigt va? Trädgårdsgödsel Spira, Hönsgödsel och Kogödsel är organiskt gödsel som är långtidverkande.

 

Hönsgödsel

Gödsla och jordförbättra på samma gång  

Fördelen med att använda kogödsel är att du samtidigt förbättrar jordens struktur, du får två i ett. Både gödsling och jordförbättring på samma gång. Organiskt gödsel passar utmärkt att använda så här års till häckar, rosor, rabatter och grönsakslandet men också när du ska plantera buskar och träd.  

Mylla ner gödslet  

Tänk på att alltid mylla när gödslet. Då kommer växterna komma åt näringen snabbare. Du behöver inte gräva djupt utan bara röra runt så att gödslet kommer ner 1-2 cm i jorden. Om prognosen säger regn är det ännu bättre för då kommer näringen också frigöras snabbare, annars kan du vattna.

 

Instruktioner till hur du ska gödsla på våren

Gödsel till gräsmattan på våren  

På våren när gräsmattan torkat upp och gräsmattan börjat växa är det dags att gödsla den. Använd helst ett långtidsverkande gödsel, det hjälper gräset att återhämta sig efter vinter. Om du använder långtidverkande gödsel till gräsmattan räcker det med att du gödslar 2-3 gånger per säsong. 

Om du däremot vill ha snabbt resultat kan du gödsla med snabbverkande gödsel på som Gräsmattegödsel GO! Med ett snabbverkande gödsel kan du gödsla 4–5 gånger under våren och sommaren.

 

 

Sök