Hoppa över innehåll

Plantera vårperenner

När de första växterna dyker upp ur jorden efter vintern kommer vårkänslorna krypandes. Plantera vårperenner och njut av vårsolens härliga blommor. Vårperenner uppskattas även av pollinatörer, som behöver näring efter vintern.

Text: Johanna Vireaho
Bilder: Hanna Marttinen

Vårperenner bidrar med vårkänslor

Finns det något härligare än att se vårens perenner blomma efter den långa vintern? Gullvivor, julrosor, blåsippor och andra vårblommor som trotsar kylan förtjänar sin plats i trädgården när våren närmar sig.

Många vackra perenner blommar under våren.

 

Blåsippor

Blåsippan sprider gärna ut sig i vårträdgården.

Bjud in våren i trädgården

Vi förknippar ofta vårblomster med härliga lökblommor, men det finns även andra alternativ som bidrar med glädje och färg till vårplanteringen. Vårplanteringen ska vara riklig och färgstark, även om vårens perenner ofta är graciösa och små. Efter vintern känns de grönskande och blommiga färgerna särskilt attraktiva och härliga.

Placera vårblommorna på en plats där du enkelt kan följa den härliga blomningen. På en halvskuggig plats utvecklas blomningen av många växter långsammare än på en solig plats, så ljusförhållandena på odlingsplatsen är viktiga också under blomningstiden.

Vårplanteringar kan gärna bestå av flera sorters vårblommor.

Vissa vårblommor blommar tidigt på våren, andra långt in på sommaren.

En bädd av vårblommor kan planeras och planteras under växtsäsongen, om du använder dig av färdiga plantor. Det är lämpligt att plantera sticklingar i början av växtsäsongen, när växterna har mer tid att slå rot. Lökblommor kan planteras från september och framåt. I samma plantering kan du också plantera fleråriga blommor på sommaren, prydnadsbuskar eller till exempel ett äppelträd som reser sig som en krona över vårblommorna.

Bukett med julroser

Julrosor kan även bilda vackra buketter som står sig länge i en vas med vatten.

Den mörka julrosen ”Garden Black” ger variation till ljusa nyanser på våren.

 

Vårplanteringar gör naturen glad

Plantering med flera sorters blommor kan blomma länge och vid olika tidpunkter. För att skapa ett lugnt och harmoniskt intryck, plantera fler plantor av varje växtart.

Planteringar med flera arter bidrar också till en bättre biologisk mångfald. Många övervintrade mikroorganismer som vaknar till liv under våren njuter av vårplanteringarna. För fjärilar, humlor och bin är mat och näring endast måttligt tillgängliga, särskilt tidigt på våren. De är därför väldigt tacksamma för våra perennplanteringar.

Gulsippor

Gulsippan är sällsynt fritt i naturen. Du kan ibland hitta sällsynta plantor i trädgårdshandeln.

Vårperenner

Backsippa

Backsippan blommar härlig tidigt på våren. Växten är känslig men hållbar och blommar strax efter att snön smälter, vilket ofta sker i april. Blommorna är vita eller blå-lila och öppna innan bladen dyker upp. Efter blomningen pryds växten av en frökula långt in på sommaren. Backsippan trivs bäst i vattengenomtränglig jord och en ljus livsmiljö.

Backsippa

Backsippans blomma är täckt med en ludna och skyddade fjäll.

Julros

Julrosen är trots sitt namn en vårblomma. Även om namnet innehåller ordet ”ros”, bör denna vackra växt inte förknippas med riktiga rosor. Julrosen är nämligen mer lik en smörblomma.

Julrosor trivs i en friskt, kalkhaltig jord och planteras gärna på en halvskuggig plats. Blanda därför in trädgårdskalk i jorden vid plantering. Jordförbättra med Ros- & Perennjord vid utplantering i rabatter. I urnor kan U-jord eller Reko U-jord användas. Om julrosen trivs i din trädgård kommer du snart att märka, då den glatt sprider nya plantor här och var.

Julrosor i trädgården

Julrosor förökar sig lätt och nya plantor kan med glädje hittas på olika ställen i trädgården.

Julros närbild

Titta gärna närmare på julrosen för att se dess skönhet. Blommorna är som små naturliga konstverk.

Gullviva

Gullvians gula blommor är vackra att titta på, från små plantor till större buskar. Växten kan också hittas på gräsmattan och blommar gärna lite senare på våren. Gullvivan sprids nämligen genom sådd och plantor kan gro på nya platser. Växten trivs i frisk, fuktig jord.

Vårperenner i rabatt

Vårens planteringar bör bestå av flera sorters vårblommor. Julrosor och snödroppar ger våren både färg och glädje.

Ormöga

På en skuggig och halvskuggig plats sprids Ormöga, som trivs i fuktig jord. Ormögans blomster består av vackra, ljusblå blommor och hjärtformade blad. Ormöga blommar under den senare delen av våren.

Ormöga

Ormöga sprider sig kraftigt under våren.

Andra perenner som blommar under våren

  • Tusensköna
  • Gulsippa
  • Jätterams
  • Nunneört
  • Hundtandslilja
  • Penséer
  • Röd sockblomma
  • Luktviol
  • Vitsippa
Vitsippor

Vitsippan kan själv sprida sig i trädgården.

Röd sockblomma

Den röda sockblomman tycker om att få växa i fred.

Sök