Hoppa över innehåll
Perenner

Julrossläktet

Helleborus

julrosslaktet_helleborus-sp julrosslaktet_helleborus-sp

Julrosor är perenner som blommar på vintern – de dyker upp i snön redan i november, december under milda vintrar eller som de första blommorna tidig vår. De säljs även som krukväxter i julhandeln. Den klassiska vita julrosen kan odlas som perenn i skyddade lägen i större delen av landet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

20-35 cm

Färg:

Gul

Blomning:

Vår, Vinter

Växtzon:

1-3

Rekommenderade produkter

julrosslaktet_helleborus-sp julrosslaktet_helleborus-sp

Julrosorna hör till vinterns och den tidiga vårens vackra blommor. Julrosor (Helleborus) är ett släkte som omfattar 22 olika arter men det finns även många korsningar som gett upphov till hybrider i handeln. Den vita julrosen (H. niger) är härdig i större delar av landet om den täcks på vintern. Hybridjulrosor och andra arter har varierande härdighet. Den vita julrosen har stora skålformade blommor som bildas av 5 hylleblad med en mängd gula ståndare i mitten. Foderbladen har omvandlats till nektariner som sitter i yttre ring runt ståndarna.

Blommorna sitter i toppen av de 10–30 cm höga stjälkarna. Efter blomningen kommer läderaktiga mörkgröna bladen som ofta håller sig gröna hela vintern tills nya blad kommer. Julrosor bildar tuvor som mycket långsamt breder ut sig. Eftersom de inte blir så höga kan de användas som kantväxt eller under större buskar och träd och mellan växter där de senare under säsongen inte syns. Julrosor är tacksamma växter som inte kräver mycket skötsel.

De trivs i djup, mullrik och väldränerad jord gärna på platser med vandrande skugga. Julrosor behöver en kalkhaltig jord, blanda in Trädgårdskalk i jorden vid plantering. Jordförbättra med Ros & perennjord vid utplantering i rabatter. I urnor kan U-jord användas.

Förökas på våren eller hösten genom delning men gillar inte att flyttas. Det går att fröföröka julrosor men fröna måste sås färska precis när fröna har mognat, därför är finns det inte fröer att köpa i vanlig handeln. Plantor kan köpas i plantskola under våren. Julrosor säljs även till jul som krukväxter drivna i blom. Dessa plantor kan efter blomningen sparas på en ljus och sval plats fram till våren då de kan planteras ut.

Det går även att odla julrosor i djupa urnor med god dränering. Placera på trappen ute, plantorna klarar lätt frost men för att behålla den vackra blomningen är det bra att skydda växterna för riktigt kalla nätter genom att ta in dem frostfritt på natten. I rabatten täck gärna med snö, löv eller granris för att öka härdigheten men täck inte för mycket så att du inte ser blommorna!

Svartfläcksjuka är rätt vanligt på en del sorter och för att hålla sjukdomen under kontroll är det bra att ta bort de gamla bladen tidigt på våren innan de nya kommer och ta bort kraftigt angripna blad under sommaren.

Julrosor är giftiga och har man känslig hud kan handskar rekommenderas när julrosor hanteras

Sök