Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Penséer

Viola

Penséer är de första sommarblommorna som får pryda våra balkonger och trädgårdar under våren, eftersom de tål en del kyla. Blommorna finns i flera färger och är vanligtvis mellan 3-8 cm stora.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

15-30 cm

Färg:

Blå Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Penséer kan planteras mycket tidigare än de flesta andra sommar- och ampelblommor eftersom de tål temperaturer så låga som 5 minusgrader. Penséer kan sås från början av februari till slutet på mars. Trädgårdspensén kan även blomma längre än andra sommarblommor om den sköts tillräckligt väl. Vid omsorgsfull skötsel blommar den från april till oktober.

Penséers blad är runda och härligt gröna. Blomman har vanligtvis fem kronblad, där de två översta överlappar varandra. Kronbladen som pekar åt sidan är delvis placerade framför de andra. Det nedre kronbladet är större än de resterande fyra. De tre nedersta kronbladen har ofta mörka områden som antingen pekar mot blommans mitt eller bildar ett tydligt ”ansiktsmönster”. Blommorna kan hittas i många färger och i olika variationer av mönster.

Penséer trivs bäst på en solig eller halvskuggig plats, där de bör planteras med 10-20 cm mellanrum.

Plantorna växer tätt, så länge odlingsplatsen är tillräckligt ljus och temperaturen är 18-20 grader. De bör dock planteras om i ny jord från slutet av april.

Vid plantering, använd U-jord och gödsla sedan dina Penséer med Trädgårdsgödsel Spira under våren och försommaren och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Penséer bör vattnas med jämna mellanrum. Plantan tål en del torka, men återgår vanligtvis inte till sitt tidigare skick efter en svårt torr period.

Trädgårdsspenséer är lätta att ta hand om, men mår bäst om vissnade blommor plockas bort. Detta då penséer ständigt utvecklas sina frön och i sådana fall riktar sina resurser mot vissna blommor istället för de friska delarna av plantan.

Penséers blommor är ätbara!

Sök