Hoppa över innehåll
Perenner

Tusensköna

Bellis perennis

tusenskona_bellis-perennis

Tusensköna är en perenn med lång blomning som även har förädlats till krukväxt. Mycket användbar växt för förvildning i naturträdgårdar och för plantering i kärl. Frosttålig.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

5-15 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-7

tusenskona_bellis-perennis

Tusenskönan räknas som en kortvarig perenn men överlever och sprider sig själv genom frösådd och krypande jordstammar. Den bildar en tät bladrosett. Det förekommer stora skillnader mellan sorterna i storlek och utseende på blomman. Blommorna finns i många färger från rent vita till rosa och röda.

Den rena arten kan förvildas i gräsmattan där den blommar rikligt i maj. Blommor kan sedan komma under hela växtsäsongen. De odlade sorterna passar bra i låga rabatter eller som kantväxt. Har inga större anspråk på jorden men undvik platser med stående vinterfukt.

I kruka plantera i U-jord, annars jordförbättra rabatten med Ros & perennjord.

Förkultivering genom sådd i mars–april eller direkt på växtplatsen under växtperioden. Behöver ingen köldhantering. Plantering från vår till höst. Kan planteras på hösten för tidig blomning på våren. Använd Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Vissnade blommor plockas bort på storblommiga sorter. Förökas främst med frö, klipp därför inte bort blommorna om du vill att plantan ska sprida sig.

Blomma och blad är ätliga och kan användas för att dekorera sallad och drinkar.

Sök