Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Ringblomma

Calendula officinalis

ringblomma-_calendula-officinalis ringblomma-_calendula-officinalis

Ringblomma är en traditionell, ettårig sommarblomma som används både som prydnads- och som nyttoväxt. Den lättodlade ringblomman blommar från högsommar till hösten med gula och orange blommor. Ringblomman blir 20–50 cm hög.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

25-50 cm

Blomning:

Sensommar, Höst

Rekommenderade produkter

ringblomma-_calendula-officinalis ringblomma-_calendula-officinalis

Den mångsidiga ringblomman passar som kompletteringsväxt i blomrabatten och de lägre sorterna passar i krukplanteringar. Ringblomman används traditionellt i köksträdgårdar där den med sin starka doft och som färggrann kompisväxt skyddar mot skadeinsekter. På hösten blommar ringblomman länge och den tål de första frostnätterna. Ringblommans blommor och kronblad kan användas som krydda och till färgning.

Ringblomman trivs i sol eller halvskugga på en varm växtplats. Ringblomman, som trivs i näringsrik och fuktig jord, är lättodlad. Så direkt i landet eller förodla blommorna i U-jord. Ringblomman frösår sig själv lätt och återkommer på så sätt på samma plats år efter år.

Ringblomman sås direkt på växtplatsen i maj-juni. Några sorter drar nytta av en kort förkultivering. Ringblommorna planteras eller gallras till 10–15 centimeters mellanrum. Ringblomman blommar 9–10 veckor efter sådd.

När ringblomman sås i grundförbättrad jord behöver den nödvändigtvis inte gödslas. Jordförbättra med Kogödsel. Vissna blommorna tas bort. Vattna ringblomman efter behov.

Ringblommans kronblad används i sallader, örtteer, bakning och som krydda på samma sätt som saffran. En bra snittblomma.

Sök