Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Tagetes

Tagetes erecta, Tagetes patula, Tagetes tenuifolia Asteraceae

Enkla skötselråd och planteringstips till tagetes Det finns stor variation av tagetes och därför kan alla hitta en favorit Plantera din tagete enkelt i rabatten och få en färgklick

Det finns så många olika sorters tagetes idag, att det är svårt att inte gilla den (även för de som fick en tagetesöverdos på 70-talet). Till exempel Linnétagetes med sitt högväxta fluffiga växtsätt och små färgstarka enkla blommor skiljer sig enormt från de små gula tagetesblommorna från förr.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

15-75 cm

Färg:

Röd Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Enkla skötselråd och planteringstips till tagetes Det finns stor variation av tagetes och därför kan alla hitta en favorit Plantera din tagete enkelt i rabatten och få en färgklick

Tagetes härstammar från Mexico, central- och mellanamerika, och tillhör familjen Asteraceae. Bladen är mörkgröna och djupt flikiga och de minsta sorterna blir 15 cm, de högsta kan bli upp till 75 cm. Tagetes vill stå soligt för att producera många blommor. Den får sällan parasiter, tvärtom, eftersom dess säregna doft motar bort ohyra och insekter. Därför är den en bra växt att samplantera med andra mer lättangripna växter. Tyvärr för tagetes älskas den av sniglar, men för att vända det till något positivt så kan den användas som snigelbete i ett trädgårdsland.

Variationen av tagetes är stor och därför kan alla kan hitta sin favoritsort. ’Kryddtagetes’ har enkla blommor som kan användas för att krydda mat och dekorera sallader. ’Sammetstagetes’ har härliga fyllda blommor, och den högresta ’stor tagetes’ är läcker med sina stora boll-liknande blommor. Dessutom finns blommorna i hela den varma färgskalan, från milt gräddfärgade, guldgula, rosa, orangea till mörkt roströda.

Tagetes blir bäst planterad i näringsrik U-jord, och den trivs mycket bra i kruka, gärna på en solig balkong. Den kan även planteras rätt ner i rabatten eller grönsakslandet för att fylla ut och tillföra skönhet och färg. Tagetes är en härlig växt för att den är lättodlad och tålig, och har en riktigt lång blomningstid mellan april och september.

Valet mellan att själv så tagetes från frö eller att köpa färdiga plantor beror helt på personlighet. Frösådd kräver mer pyssel och tar lite längre tid, och är man lite otålig kan man istället köpa färdiga tagetesplantor.

Så tagetesfröna ytligt i Såjord, 0,5 centimeter djupt, eller lägg dem på jordytan och täck med 0,5 centimeter Odlingssand för att hålla fröna på plats. När karaktärsbladen visar sig på plantan, plantera om den i en större kruka och ge rötterna mer utrymme. Avhärda när nätterna är frostfria, det vill säga ta ut den i skugga på dagarna men låt den långsamt vänjer sig vid solljuset. Efter någon veckas avhärdning kan du placera ut den för gott. Odla gärna tagetes svalt om du har möjlighet, så blir plantorna blir kraftiga och knubbiga.

Gödsla med Gödsel för köksträdgården, Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Ta bort vissna tagetesblommor när de blommat över för att plantan ska lägga energi på att bilda knoppar istället för frön. Det är enkelt att ta frö från tagetes för att kunna odla nya nästa sommar. Låt bara några blommor gå i frö framåt sensommaren, och när blomman har torkat är fröna klara.

Samplantera linnétagetes med kål för att skrämma bort kålfjärilar. Dessutom blir det väldigt snyggt med kombinationen av linnétagetesens vinröda stjälkar och starka blomfärg mot kålens silvriga gröna färgtoner, och köksträdgården kommer att pryda din trädgård.

Sök