Hoppa över innehåll

Bevattning

Välj i första hand växter som är anpassade till den trädgård du har, det finns växter för alla lägen även de extremt torra. Med ett bra växtval slipper du mycket av bevattningen. En bra skött jord med årlig jordförbättring håller även fukten bättre vilket gör att vattenbehovet minskar.

Ett sätt att bibehålla fukten i jorden är att täcka jordytan med bark, flis eller sten. Du kan även tillsätta Jordkompisen Lera i jorden för att öka förmågan att hålla både fukt och näring. Lerpartiklarna är väldigt små och skapar ett fint porsystem som binder vattnet rätt hårt  i jorden.

Utomhus – lera är bra att blanda in i sandiga jordar som annars lätt torkar ut och som lätt lakas ur på näring.

I jord baserad på torv, kompost och annat organiskt material – leran gör att jorden lättare tar upp vatten när den torkat ut och leran hjälper till att fördela vattnet i jordvolymen.

Men oavsett hur mycket man gör kommer man alltid behöva ta till vattenslangen eller vattenkannan.

Hur mycket?

Vattna rikligt när du vattnar, mycket mer än du tror! Om marken endast blir blöt på ytan kommer även rötterna stanna vid ytan, nära fukten. Ytjorden torkar snabbt vilket gör att du måste vattna oftare. 10 millimeter nederbörd gör jorden fuktig ner till 10 cm djup. Om du vill vattna ner till 20 cm djup behövs en bevattning som motsvarar 20 mm nederbörd, eller 20 liter vatten per kvadratmeter.

Information om gödsel

Hur kan du spara vatten?

  • Samla och använd regnvatten genom att placera ut stora kärl vid exempelvis stuprören som du sen bara kan doppa ner vattenkannan i.
  • Lägg ut marktäckning som förhindrar att jorden torkar ut.
  • Vattna mycket och sällan.
  • Plantera i större kärl så rötterna omges av mycket jord som kan hålla fukten.
  • Förbättra befintlig jord med Planteringsjord eller Solmull, så att jorden får en bättre fukthållande förmåga. För balkonglådor, amplar och krukor använd U-jord.

När skall du vattna?

Rabatter, gräs och trädgårdsland: vattna utomhus på kvällen. Avdunstningen minskar då det blir svalare och vindstilla. Börja med grönsakslandet, sedan prydnadsväxterna och sist gräsmattan som lider minst av att bladmassan förblir fuktig under natten.

Växthuset: vattna i växthuset på förmiddagen. Risken för mjöldagg och andra svampsjukdomar minskar om bladen inte är fuktiga speciellt länge. Därför skall man helst bevattna i växthuset tidigt på förmiddagen då morgondaggen torkat. Luftfuktigheten sjunker innan kvällen tack vare vädringen så att bladytorna är torra under natten.

Krukor och urnor: ”Jorden skall hållas jämnfuktig” är ett allmänt råd för gröna växter och sommarblommor i kruka. Vid söderväggen i + 30°C kräver detta råd extra flit eller att planteringen gjorts rätt från början. Stora underbevattningskrukor och balkongkrukor med stor jordvolym och eventuellt ett stort vattenmagasin minskar bevattningsbehovet. Soliga heta dagar kan det ändå behöva fyllas på vatten både morgon och kväll.

Vattna grasmattan

Tips!

  • Passa på att hälla i flytande näring i vattenkanna varje gång du vattnar!
  • Fyll vattenkannan med nytt vatten efter avslutad vattningsrunda så har du tempererat vatten tills det är dags igen. Eller häll vatten i en balja eller tunna som det bara är att sänka ner vattenkannan i och ta nytt vatten.

 

Sök