Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Rädisa

Raphanus sativus

Rädisa är en av de äldsta grönsakerna vi odlar, och en populär tidig primör i våra trädgårdar. Med sina små rötter och korta kulturtid (=tid från frö till skörd) är de enkla att odla även i en liten trädgård, balkong eller i odlingslåda.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

20 cm

Färg:

Röd Orange Mörklila Rosa Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Rädisa är en ettårig växt som tillhör familjen kålväxter, brassicaceae. Rädisa är hemmahörande i Kina, där den har odlats i många tusentals år. Knölens storlek, form och färg varierar beroende på sort. De kan vara runda eller långsträckta och röd, rödvit, vit eller svart i färg. Senapsoljan i rädisan gör att den smakar pepprigt.

Rädisa bör sås under vår-försommar och sensommar-höst, då den tenderar att gå upp i frö och inte bilda någon rädisa under högsommaren. Den optimala odlingstemperaturen för rädisor är cirka 10 ° C. Rädisor växer bäst i svagt sura eller neutrala, mullrika jordar och behöver mycket fukt. I alltför torr mark blir rädisorna lätt bittra och träiga, och i en kompakt jord kan knölarna deformeras. Rädisans kultiveringstid från sådd till skörd är vanligtvis cirka 35-60 dagar, med de snabbaste sorterna bara 20-25 dagar. Jordförbättra innan sådd, med Kogödsel på friland, eller med Ört & grönsaksjord för odling i låda eller kruka, och så fröna direkt på växtplatsen. Om du sätter fröerna med 1-2 cm mellanrum så slipper du gallra.

Så rädisa lite åt gången varannan vecka, så har du rädisor under hela sommaren (med undantag kring högsommar).

Rädisans frön sås så tidigt som möjligt i maj, när jorden har rett sig (går lätt att gräva i och fastnar inte på spaden). Frön bredsås i kruka, eller sås med 1 cm intervall och i 1 cm djupa fåror. När plantorna har kommit upp gallras de till ett avstånd på 1-2 cm mellan plantorna. Bladen på de bortgallrade plantorna kan läggas i en sallad.

Det är viktigt att vattna plantorna regelbundet för att bibehålla rädisans goda smak. Rädisor odlade i kruka eller låda kan gödslas med Gödsel för köksträdgården vid bevattning.

Rädisa växer snabbt och ska även konsumeras snabbt. När en rädisa har stått i trädgårdslandet för länge blir smaken träig. Rädisa håller sig i kylskåp i en vecka. Ta bort blasten före lagring, då de förkortar lagringstiden när fukt dunstar från bladen.

Om man missat att skörda i tid och den går upp i blom kan man äta fröbaljorna, antingen råa i sallad  eller som ingrediens i en wok. Eller varför inte låta fröerna mogna på plantan, så har du utsäde till nästa sådd?

Rädisa innehåller B-vitamin och C-vitamin. Skalet innehåller mest vitaminer. Rädisa innehåller även mineralerna kalium, zink och magnesium. Fibrerna i rädisa är kalorifattiga. Man blir snygg av rädisa, eftersom det stärker tänder, tandkött, hår och naglar.

Sök