Odla skott och groddar

Att odla skott är det enklaste sättet att själv odla grönt året om. Klipp skotten och ät dem när de är färska. De kan användas som de är eller användas i matlagningen. I de späda skotten, som är i början av sin tillväxt, är vitamin- och näringshalten mångfaldigt högre jämfört med stora grönsaker. Skott är smakliga och aromrika, eftersom de också innehåller rikligt med smakämnen.

För att kunna odla skott behöver du ett lågt fat, bra jord och gott om frön. Det är lättast om odlingskärlet har hål i bottnen. Om du sköter bevattningen med omsorg klarar du dig med ett fat. Örtjord lämpar sig för odling av skott. Du kan även använda näringsfattig Naturgödslad Såjord när du odlar skott.

Skaffa lämpliga frön för att odla skott. Stora frön som ärtor och bönor, är bra om de blötläggs ett halvt dygn innan sådd så gror de snabbare och jämnare.

Gör så här :

  1. Bred ut ett skikt naturgödslad Örtjord på ett odlingsfat och vattna.
  2. Strö ut fröna jämnt, tryck lätt på dem så de får kontakt med jorden. Täck med ett tunt skikt jord. Större frön, såsom ärter behöver inte täckas.
  3. När fröna ska gro måste de stå varmt, bäst gror de vid en temperatur på 20−24 °C. Fröna behöver inte ljus för att gro.
  4. Täck sådden med ett lock, plast eller en fuktig duk. Lämna en luftspalt eller gör hål i plasten. Följ med och lufta vid behov, eftersom fröna kan förstöras om luften är för fuktig.
  5. Ta bort locket när fröna har grott och ställ skotten ljust.
  6. Vattna lagom – övning ger färdighet. Ibland räcker det med att spreja vatten över skotten.
  7. Skörda och avnjut skörden som färsk! Du kan förvara klippta skott några dagar i kylskåpet.

Lämpliga frön

  • Ärtskott är en lättodlad klassiker!
  • Smörgåskrasse är en traditionell och snabbt växande skottväxt, vars frön ofta är lätta att få tag på
  • Olika kålsorter, som broccoli och grönkål är verklig supermat
  • Rödbeta och mangold är lätta att odla och ger vackra skott
  • Rädisa är enkel och snabb att odla även för nybörjare
  • Bladsenap, som mizuna och daikonrädisa samt rucola är också läckra som skott
  • Kryddväxter som basilika, fänkål, senap och slätbladig persilja har en pikant smak och är speciellt goda som skott.
  • Solrosskott är trevliga att tugga på och de har en lätt nötaktig arom. Odla skott på skalförsedda frön.
  • Kinagräslök har en smak av vitlök.

Tänk på
Skaffa rena frön som säljs för att odla skott eller som livsmedel. En del av de frön som är avsedda för grönsaksodling kan vara behandlade för att de ska motstå växtsjukdomar och bör undvikas.

För att du ska få en riklig skörd måste du så fröna tätt, och därför behöver du ordentligt med frön. Frön som kan odlas som skott hittar du i fröhyllan och i webbutiker. Beakta även de möjligheter hyllan i matbutiken erbjuder. Där hittar du ekologiska matärter, popcornsmajs eller senapsfrön.

Använd följande sökord i fröwebbutiken:

  • Microgreens, miniskott: Klipp av skörden när de första egentliga bladen efter hjärtbladen har vuxit ut, vid ca 2–5 cm höjd.
  • Minigreens, skott: Klipp skörden när plantorna är ca 5–10 cm höga
  • Det är inte samma sak att odla skott som groddar (Sprouting).

 

Which country site would you like to visit?