Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Broccoli

Brassica oleracea

Broccoli är en mycket hälsosam och användbar grönsak. Man äter de knoppande, mörkgröna blommorna samt finare delar på blomstjälkarna. Broccoli är lätt att odla och har en lång skördetid.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-80 cm

Färg:

Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Den första blomställningen på broccoliplantan bildas i toppen på huvudskottet. Blomställningen är mogen när knopparna har separerat sig från varandra men innan knopparna har öppnat sig. När huvudskottet skördats börjar sidoskotten att växa och producera mindre blomställningar. Broccoli har förädlads och nu finns sorter som producerar rikliga sidoblomningar. Även broccolins blad och stjälk är ätliga.

Broccoli växer till en höjd och bredd på 50-80 cm beroende på sort, och trivs i både sol och i halvskugga. Den bästa skörden av broccoli produceras vid + 15-20 grader. Broccoli trivs bäst i väl kalkade, fuktiga och mycket djupa jordar. Det trivs inte i stillastående vatten, så en upphöjd odlingsbädd eller ett par staplade odlingsbänkar fungerar bra. Broccoli är väl lämpad för krukodling. Vid odling i trädgårdsland behöver man oftast jordförbättra på våren. Kogödsel är en bra jordförbättrare eftersom det tillför både mull och gödning. Sätt plantorna med 30-50cm mellanrum. Täck gärna jordytan kring plantorna med något, så håller den fukt bättre och jorden får ett myllrande mikro- och makroliv under täcket.

Broccoli förodlas inomhus i början av maj, använd Naturgödslad såjord vid frösådd. Omskola plantorna i U-jord när de första karaktärsbladen visat sig. Om möjligt bör temperaturen bör ligga kring 15 grader under plantans tillväxtfas. Vill du göra odlingen enkel kan du istället köpa färdiga småplantor som du sätter ut kring maj-juni. Då tar det ungefär 12 veckor från plantering till skörd. Broccoli kan även sås direkt på friland, och tar då cirka 18-20 veckor från sådd till skörd.

Det är viktigt att täcka plantorna med fiberduk direkt efter plantering för att inte få in jordloppor, eller kålmal vars larver älskar att äta broccoli och annan kål.

Håll jorden fuktig eftersom torka kan störa tillväxten. En ytterligare gödselgiva med Gödsel för Köksträdgården kan ges i månadsskiftet juni-juli.

När knopparna har börjat att separera sig från varandra men inte har slagit ut, är det dags för skörd. Skördefasen går snabbt förbi så titta till broccolin dagligen, särskilt i varmt väder, för att inte missa att skörda i tid.

Färsk broccoli innehåller järn, vitamin A, vitamin C, folat, kalium, kalcium, fosfor, kostfiber och vitamin K. Jämfört med många andra färska grönsaker har färsk broccoli också högt innehåll av protein, alfa-linolensyra, vitamin B2 och steroler. En broccoli-blomställning innehåller en och en halv gånger den dagliga dosen C-vitamin.

Broccoli kan ätas både rå och kokt. Genom att ånga eller koka snabbt förblir blommorna intakt och vitaminerna lagras.

Sök