Hoppa över innehåll

Odla blåbär hemma

Blåbär blir allt mer populära att odla hemma, och det är inte så konstigt. Det är ju underbart att kunna hämta blåbär till frukosten direkt från trädgården istället för skogen. I rätt jord och på rätt plats kommer blåbärsbusken trivas bra.

Blåbär blir allt mer populära att odla hemma, och det är inte så konstigt. Det är ju underbart att kunna hämta blåbär till frukosten direkt från trädgården istället för skogen. I rätt jord och på rätt plats kommer blåbärsbusken trivas bra.

Tips och råd hur du odlar blåbär hemma

Få dina blåbärsbuskar att trivas

Trädgårdsblåbär trivs på en soliga och skyddade platser men det går också att plantera på en halvskuggig plats. Jorden måste ha en lågt pH-värde och vara porös och fukthållande, eftersom blåbär är en surjordsväxt och föredrar jämn fuktighet. Om du planterar på en torrare plats behöver du vattna under varmare perioder. Blåbärsbuskar kan också odlas på balkong i en stor kruka. Plantera dina blåbär i Rhododendronjord som är särskilt anpassad till surjordsväxter. Jorden innehåller extra gödsel och spårämnen som ger ett friskt och grönt bladverk.

Skötselråd till din blåbärsbuske

Plantera blåbärsbuskar

Låt blåbärsplantan stå i en hink med vatten en stund för att rötterna ska bli ordentligt genomvattnade. Gräv en rejäl grop, minst dubbelt så stor som buskens rotklump. Fyll Rhododendronjord i botten av gropen, sätt ner plantan och fyll på med mer jord runt jordklumpen. Tryck till lätt så att plantan står stadigt. Plantan ska vara i samma nivå som den stått i krukan men fyll ett tunt lager jord över krukklumpen. Beroende på sort, plantera buskarna på ett avstånd mellan 1 till 1,5 meter. Avsluta med att vattna ordentligt.

Odlar du på balkong eller terrass i kruka, ta gärna en kruka på mer än 10 liter så att inte jorden torkar ut för fort. Plantera i Rhododendronjord.

För att hejda ogräs och uttorkning kan du täcka jorden runt plantan med Täckbark eller Dekorationsflis.

Beskär blåbärsbuskar

Oftast behöver du inte beskära blåbärsbuskar. Du kan ta bort skadade eller torra grenar under sensommaren eller vintern

Gödsel och näring till blåbär

Näringen som finns i Rhododendronjorden räcker för att plantan ska få en bra start och några månader till. Gödsla dina blåbär årligen med ett kaliumrikt gödselmedel som Gödsel för frukt & bär. Sprid ca 0,5-1 dl per buske tidigt under våren strax före knoppsprickning och ytterligare en gång vid midsommar. Vi råder dig att testa odla blåbär hemma, du kommer inte bli besviken!

Instruktioner hur du tar hand om dina blåbär för att få en bra skörd

Sök