Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Vitlök

Allium sativum

Garlic flowerbuds

Vitlök, är det världens bästa krydda i köket? Lättodlad, nyttig och väldigt god i mat.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

50 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Sommar

Växtzon:

25

Garlic flowerbuds

Vitlök är en lök som har odlats i Sverige sen lång tid tillbaka, ända sen vikingatiden. Enligt sägen ska den skrämma och hålla borta häxor och hemskheter. Vitlök är vanligt att vi använder oss av när vi börja känna att en förkylning är på väg. Den botar inte men kan lindra.

Vitlök är mycket lättodlad och det har blivit mer och mer populärt att odla den. Den går att odla i allt ifrån en kruka på balkongen, i pallkrage eller på friland. Det finns många olika vitlökssorter, både sena och tidiga. En vanlig sort som vi odlar i Sverige är Fransk vitlök. Den får många klyftor och blasten går att fläta. Det finns sorter som får en hög hård stängel med en boll i toppen som innehåller massor av små lökar. De blommar inte och är svåra att fläta på grund av den hårda stängeln. De små lökarna från toppen kan man så och få nya stora vitlökar men det tar flera år från sådd till det blir en ny lök. Man kan också använda de små lökarna i matlagning. Vitlök är så användbar till så mycket i matlagning. En mycket odlingsvärd lök.

Flerårig ört, lökväxt, grönsak, krydd-, medicinalväxt.

Härstammar från Sydvästra Asien.

Vitlöken kräver nästan ingen skötsel. Den funkar att odla på de flesta väldränerade, näringsrika jordar. Men det är en fördel att ge den en lucker, kalkrik jord på en solig varm plats. De flesta sorter planterar man på höst eller våren, men det vanligaste är att plantera på hösten. Vitlök kan planteras från september fram till att tjälen slår till i marken. Man kan även odla vitlök i pallkrage. Köp alltid friskt, kontrollerat utsäde, om du sätter lökar från grönsaksdisken kan de sprida sjukdomar i jorden som sen inte går att få bort på många, många år.

Förbered odlingsbädden med att jordförbättra med Kogödsel. Om du odlar vitlök i pallkrage kan du fylla på den med Naturgödslad Plantjord. Dela en vitlök i klyftor och plantera en och en. Sätt dem inte upp och ner, spetsen ska vara uppåt. Plantdjup ca 5 cm, plantavstånd ca 15 cm, radavstånd ca 20 cm. Du kan också plantera den jättetätt om du vill och skörda små lökar på våren, gallra bort de du ska skörda och låt resten vara kvar till sensommaren. Täck lådan med lite granris eller löv för att löken ska klara vintern bättre. Gödsla med Gödsel för köksträdgården på våren för att stärka plantorna. Skörda när du ser att blasten börjar gulna och lägga sig ner. Lägg sedan lökarna på tork i ca 1-2 veckor. Ha blasten kvar och fläta vitlöksflätor. Eller skörda små delikata färska vitlökar i juni, de är mildare i smaken.

Plantera vitlök i kruka inne och ha året runt. Skörda av blasten till matlagningen. Hitta recept för din egen skörd här.

Vill du ha mer trädgårdsinspiration? Titta in på Instagram.

Sök