Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Basilika

Ocimum basilicum

Grön basilika Basilika med mörka blad

Basilika är en mycket populär, buskliknande ört. Förutom den traditionella storbladiga, gröna basilikan varierar sorterna i många olika dofter och utseenden - både i bladstorlek och färg. Basilikans smak kan beskrivas som behaglig och mjuk.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-50 cm

Färg:

Lila Gröna löv

Blomning:

Midsommar

Grön basilika Basilika med mörka blad

Basilikan kan sås från frö i april. Den bör dock inte planteras utomhus innan risken för frost är över. Om en frostnatt skulle uppstå bör basilikan täckas för att skyddas mot frost. Den växer till en höjd av 20-50 cm.

Basilikan trivs bäst på den soligaste och varmaste platsen. Gärna på en inglasad balkong. Så i Såjord och plantera sedan i en näringsrik jord, mullrik jord som till exempel Ört & Grönsaksjord, med ett planteringsavstånd på 15-25 cm.

Basilikan bör vattnas regelbundet med Gödsel för köksträdgården, men jorden ska inte vara ständigt blöt.

Eftersom basilikan är mycket känslig för kyla och frost bör den flyttas inomhus när temperaturen sjunker.

Skörda toppskott och blad från basilikan genom att ständigt klippa efter behov. Med toppning blir grödan tjockare och kan skördas under hela växtsäsongen. Börjar basilikan blomma försämras dock mängden blad då blommorna istället bidrar till en bitter smak. Se därför till att hålla efter kryddväxten genom att ständigt toppa och ta bort blomknoppar som uppstår.

Basilikabladen kan med lagras frysta istället för att torkas. Vid torkning försvinner nämligen basilikans härliga smak ganska kraftigt.

Sök