Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Kryddsalvia

Salvia officinalis

Kryddsalvia är en vintergrön, flerårig ört. Mångsidiga och snabbväxande kryddsalvian är en mild smakande kryddört som också är ett lämpligt komplement till sommarblommor i planteringar på grund av sin buskiga stil och bladdekoration.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-70 cm

Färg:

Rosa Ljusblå Vit Gröna löv

Blomning:

Sensommar

Kryddsalvia är en milt smakande, flerårig ört som växer till en höjd av 30-70 cm. I sina naturliga livsmiljöer i Medelhavet växer den som en buske. De ovala och taggade bladen av kryddsalvia är filtade och grågröna. Kryddsalvia-sorten ’Iceterina’ har små, intensivt doftande blad i brokig grön och gul. Sorten ’Tricolor’ har en mycket mild smak. Sorten ’Purpurascens’ är rödbladig. Blomställningarna är koniska och växer på toppen av plantan. Kryddsalvians blommor är vanligtvis blå, rosa eller vita.

Kryddsalvia övervintrar dåligt i kalla klimat och odlas därför oftast som ettårig i Sverige. Men det är möjligt att övervintra salvia, framförallt i södra Sverige eller om den täcks med ett bra snötäcke. Unga plantor övervintrar ofta bättre än äldre växter. Salvia är lämplig som krydda för nästan alla kött- och fiskrätter och är god både färsk och torkad eller fryst. Det är en av de bästa kryddorna för lamm och vilt eftersom det eliminerar smaken av fett från maten och betonar köttets smak.

Kryddsalvia trivs i ett relativt soligt eller halvskuggigt och torrt läge. Ört & grönsaksjord eller Planteringsjord passar bra för plantering av kryddsalvia. Jordförbättra gärna växtplatsen med trädgårdskalk och Gödsel för Köksträdgården. Plantera med ett avstånd om 30 cm.

Kryddsalvia kan odlas från frön eller färdiga plantor som finns att köpa i trädgårdsbutiker. Kryddsalvia växer relativt långsamt och kräver en växtperiod på 6 till 8 veckor. Kryddsalviafrön sås i såjord direkt i kruka. Så flera frön i en kruka för en buskig planta. Plantera ut kryddsalvian på våren efter att frostrisken är över och vädret blivit lite varmare. Kryddsalvia kan också sås direkt i det fria i södra Sverige i juni.

Övervintrad kryddsalvia klipps på våren då torkade delar avlägsnas och skotten kortas ner. Boosta övervintrad kryddsalvia med tädgårdskalk och Gödsel för köksträdgården.

Kryddsalvia bör bevattnas under långa torra årstider eftersom överdriven torka kan utsätta plantorna för skadedjur.

Kryddorna kan skördas efter behov som enstaka löv under hela växtsäsongen. I augusti-september innan salvian blommar kan du skörda sista bladen för lagring. Bevara kryddorna genom torkning och frysning.

När kryddsalvia lämnas i marken över vintern, bör den gödslas den i augusti-september med Trädgårdsdödsel Mognad, vilket förbättrar förutsättningarna för att den ska klara vintern. Skydda rötterna med ett lager Täckbark innan tjälen sätter in. Kryddalvia kan också övervintras på en sval, skyddad plats.

Sök