Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Blomsterkrasse, indiankrasse

Tropaeolum majus

Blomsterkrasse är en riktig glädjespridare, det är få andra växter som kan tävla mot dess förmåga att växa snabbt, fylla ut mycket, och blomma så överdådigt som blomsterkrassen. Den är superenkel att odla, och finns i en mångfald av både starka och milda varma färgtoner som förgyller trädgården.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-300 cm

Färg:

Röd Orange Gul

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

Blomsterkrasse eller indiankrasse som den också kallas, är en ettårig sommarblomma. Den trivs bäst i fukthållande och mullrik jord, och den kan odlas i kruka, men den är även mycket fin som kantväxt i en rabatt till exempel. Det finns två sorters blomsterkrasse, buskkrasse och slingerkrasse, och namnen förklarar skillnaden mellan dem. Buskkrassen blir lite högre och är busklik, den gör sig bra till exempel i ett trädgårdsland bland grönsaksväxterna (hela blomsterkrassen är dessutom ätlig). Slingerkrassen däremot får långa rankor som den skickar iväg från plantans bas, och är en bra marktäckare eller spaljeväxt. Oavsett sort så blommar blomsterkrasse bäst i soliga lägen, men den går även att ha på skuggigare platser.

Det enklaste sättet att odla blomsterkrasse är att så den själv direkt i rabatt eller i kruka kring slutet av maj och början av juni. Det går också bra att förså blomsterkrasse inomhus för att få en tidigare blomning. Börja inte för tidigt bara eftersom den växer snabbt, att så ungefär tre veckor innan utplantering räcker.

För att dra upp din blomsterkrasse inomhus planterar du den i S-jord, på 2 centimeters djup. Fröna kan blötläggas ett dygn före sådd för att förkorta grotiden. Vid frösådd direkt i rabatten så räcker det med att stoppa ner fröna c:a 2 cm djupt där du vill ha dina plantor. Börja näringsvattna med en mild lösning av flytande Växtnäring Grönska ungefär tre veckor efter att de har grott.

När blomsterkrassen är planterad på sin slutgiltiga växtplats ska den ha gödselvatten en gång per vecka. Blomsterkrasse är lättskött växt och behöver varken beskäras eller toppas. Vattna den regelbundet, och stödvattna lite extra när det är torrt och soligt så klarar den sig bra. Ta bort blommorna som blommat över för att ge växten extra energi till att producera nya blommor, men om du vill ha fröer till nästkommande sommar kan du lämna kvar några blommor. Då kommer de att bilda en rund och lite räfflad frökapsel och när kapseln har torkat på plantan så kan du skörda frön.

Använd blomsterkrasse i matlagningen! Den är ätbar och har en lite pepprig smak som är god i salladen. Och tänk vad fin efterrätten blir med blomsterkrassens vackra blommor och blad som dekoration! Eller varför inte göra smarriga kapris av de färska fröerna?

Sök