Hoppa över innehåll

Blomstrande atmosfär i medelhavsanda

Drömmer du om pelargonplantagerna i Italien eller den färgglada blomstrande spanska semesterkusten? Oroa dig inte, med plantering av vackra sommarblommor kan du skapa semesterkänsla på din egen terrass eller balkong. Bli inspirerad av sommarblommor i medelhavsanda.

Text: Johanna Vireaho

Foton: Hanna Marttinen

I Medelhavsländerna får vi uppleva dels solens starka strålar och värme, men även torka. Många växter har anpassats för att klara utmanande värme- och ljusförhållanden och trivs därför bra i dessa länder. Växter anpassade för torra förhållanden kännetecknas vanligtvis av små, läderartade, vaxartade eller luddiga blad. Genom dessa avdunstar växterna så lite fukt som möjligt, eller är anpassade för att lagra fukt i tjocka löv, stjälkar och jordstammar. Lavendel, pelargon och suckulenter är exempel på sådana typer av växter. Andra växter så som olivträd, citrusträd och agave bidrar även dem till en en autentisk varm atmosfär.

Sommarblommor i kruka

Härliga dofter, färgglada blommor och lämpliga blad hittas bland annat hos lavendel och pelargon.

Suckulenter i kruka

Plantera suckulenter som njuter av sommarsolen utomhus i kruka.

Plantera väldoftande örter

Örter som lavendel, kryddsalvia, rosmarin och timjan är lämpliga för blomstrande säsongsplanteringar. Vissa örter doftar gott, andra blommar också vackert. Lavendel bidrar med härlig blomning, men också en rik doft. Lavendel blommar vanligtvis i mitten av sommaren, men när blommande stjälkar klipps av och växten friseras, kan lavendeln även utveckla nya knoppar som fortsätter att blomma under hösten.

Lavendel trivs bäst i jord som är aningen sandig och lucker. Jorden bör även ha god dränering. Lavendel trivs bra av att planteras i Ros- och Perennjord blandad med lite Odlingssand. Lavendel som planteras i kruka kan även övervintras i ett växthus eller på en inglasad balkong.

Lavendel

Lavendelns doft sägs vara lugnande.

Pelargoner

Pelargoner trivs bra i solen, och ju soligare det är, desto bättre. När du inhandlar pelargoner, var uppmärksam på dess tillväxt och välj snarare en frodigt växande och buskig planta än en svagväxande med några enstaka blommor. Du bör även vara uppmärksam på antalet knoppar snarare än antalet blommor som har öppnats. Pelargonens knoppar är ett löfte om riklig blomning.

Pelargoner vill gärna ha mycket näring. Plantera därför pelargoner i näringsrik Mårbacka Pelargonjord. Om du även planterar andra växter tillsammans med pelargonen, välj då en växt som inte kräver lika mycket odlingsutrymme. I stora samplanteringar med andra sommarblommor fungerar även näringsrik U-jord alldeles utmärkt. Vattna växten regelbundet, men låt alltid jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

Rosa pelargoner

Den korallfärgade ”Angel Eyes Orange” pelargonen blommar hela sommaren och tjocknar till en buskig form om den sköts väl. Blommorna är små och lätta.

Komplettera med silverfärgade bladväxter

Komplettera gärna dina planteringar av sommarblommor med olika bladväxter. En silverfärgad bladväxt kan dessutom lugna sommarblommorna och bidra till en känsla av ljus och fräschhet.

Silverbladig växt

Den stora silverbladiga växten ”Angel Wings” är nästan lite skrämmande med sina vita löv täckta av riklig fluff. Det är en slitstark, storbladig sort. Om bladen skulle torka i solen återhämtar sig växten snabbt efter att ha fått vatten.

Krukan är en viktig del i planteringen

I Medelhavsländerna planteras växter ofta i lerkrukor. Oglaserade lerkrukor är porösa och jorden torkar lätt i dem eftersom krukorna drar åt sig fukt. Det är också viktigt att plantera växterna i en tillräckligt stor kruka där de kommer att trivas bra och där det finns gott om jord för att binda fukt och näringsämnen. Suckulenter som odlas som gröna växter är också lämpliga att plantera tillsammans med sommarblommorna.

Den lättodlade ”Trädtaklöken” blir nästan helt svart i solen. I skuggan och i svagt ljus blir bladen gröna.

Skapa en liten stenträdgård i en lerkruka.

Sök