Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Agave

Agave Sparrisväxter

Agave planta

Agave är stora magnifika succulenter med breda, tjocka grågröna blad med taggiga spetsar. De kan bli upp till 2 m hög. Agave kommer från grekiskans agavos som betyder ädel eller stolt. Släktet härstammar från öknar i Södra USA och Västindien, Centralamerika och tropiska Sydamerika.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

20-200 cm

Agave planta

Agaven kan stå utomhus på sommaren men måste förvaras frostfritt under vinterhalvåret. Agave kan användas både som krukväxt inne och som effektfull terrassväxt ute på sommarhalvåret. I södra delarna av landet finns det arter som kan övervintra ute om de står torrt.  Förr var det vanligt att herrgårdar hade dem i sina trädgårdar i urnor som exotiskt blickfång.  Med tiden blir agaven väldigt stor och den kan bli gammal om du sköter den väl.

De kan blomma, då får de en gigantisk, hög stängel som kan bli upp till 7-10 m hög.  Efter blomningen, som är väldigt ovanligt och som går väldigt fort, så dör moderplantan. Men efter blomningen kommer det nya skott som man kan plantera för och få nya plantor.

Agaven behöver stå ljust året runt och trivs med att stå utomhus på sommaren på en solig, varm plats. Men kom ihåg att skydda den mot den första starka vårsolen, börja med att ställa den i skuggan eller täck med fiberduk. Agaven sparar vatten i bladen och tål torka bra.

Låt jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna och använd en genomsläpplig jord som går att vattna rejält när du vattnar. Under vintertid krävs mycket sparsam vattning. Gödsla en gång i veckan under sommarsäsongen med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring, men ge ingen näring på vintern. Vintertid förvaras den bäst på en ljus men sval, frostfri plats.

Omplanteras på våren. Gör en lucker genomsläpplig jord genom att blanda Planteringsjord med ca 25 % Odlingssand och/eller Lecakulor.

Förökas genom sidoskott eller med frön. Låt skotten ligga och torka 1-2 dagar innan plantering.

Sök