Hoppa över innehåll

En egen kaktusöken – snygg, lättskött och stilren

En kaktusöken planterad i en större odlingslåda är en perfekt lösning för dig som vill dekorera hemmet med växter, men kanske inte alltid hittar tid (eller kommer ihåg) att vattna. Med växter som lagrar vatten kan du dessutom åka på en lång semester utan dåligt samvete. De klarar sig alldeles utmärkt utan daglig omsorg! Skapa en egen kaktusöken - snygg, lättskött och stilren.

Torktåliga växter

Utbudet av kaktus och suckulenter är enormt, och nya varianter dyker ständigt upp i butikerna. Gemensamt är att de är så lättskötta: man öser på med vatten någon gång ibland, så bunkrar de upp och lagrar vattnet vilket gör att de inte behöver vattnas särskilt ofta. Kaktus och suckulenter tycker dessutom att det är helt ok att få steka i solskenet i ett gassande fönster i söderläge.

Suckulenter och kaktusar finns i alla möjliga former och färger som kan kombineras för att skapa en intressant samplantering. Lägg ett dekorativt lager av prydnadssten på jordytan, eller plantera direkt i Pimpsten så blir planteringen lättskött och får en snygg look.

Öken och torra livsmiljöväxter

Kaktusplanteringen på bilden har en rund ”svärmors kudde” i förgrunden, som förblir låg när den växer. Bredvid den står en pelarkaktus, som trots sitt namn inte orsakar ett storleksproblem på många år eftersom den växer långsamt. Den främre raden slutar med en vacker fikonkaktus som växer genom att bilda nya skott ovanpå och bredvid de gamla. Pinnliljan bryter av de runda formerna med sitt stilrena grafiska formspråk i bakgrunden.

Hur planterar jag?

Bottna först odlingslådan med Lecakulor eller Pimpsten.  En odlingslåda där det ska växa kaktusar behöver fyllas med sandig jord med lågt näringsinnehåll. Odlingslådan på bilden innehåller cirka 50 liter Såjord, som passar bra till kaktusar och suckulenter på grund av sitt sandinnehåll, och låga näringsvärde. Du kan även plantera kaktusarna i ren pimpsten istället för jord. När du fyller lådan, tänk på att lämna några centimeter mellan jordytan upp till lådkanten, så blir det lättare att vattna.

Planteringen av taggiga kaktusar underlättas med skyddshandskar. När kaktusar och suckulenter är ordentligt på plats, täck jordytan med ett ca 1-2 cm tjockt lager av dekorationssten. Då håller lådan sig snygg, och du får en bra täckning av jorden.

Hur vattnar jag?

Kaktus och suckulenter lagrar vatten i sina skott. I sina naturliga livsmiljöer får de stora mängder vatten under regnperioden och lever sedan utan vatten under långa torkperioder.  Grupplantering imiterar dessa förhållanden. Bevattningsvattnet samlas kring rötterna på de största växterna, och sprider sig sedan till de mindre växterna. Jorden ska sedan torka ut ordentligt mellan vattningarna.

Det stenlager som används som täckning behåller effektivt fukt i jorden, så känn gärna med fingret under stenlagret så att det verkligen är torrt innan du vattnar. Övervattning är det vanligaste nybörjarfelet. En ökenplanteringen som på bilden klarar sig i veckor mellan vattningarna. Under vintern ska du hålla mycket sparsam bevattning. Vattning är endast nödvändig om skotten börjar se missfärgade ut.

Näringsämnen och ljus

Kaktus och suckulenter gödslas varannan vattning med en mycket mild dos av flytande växtnäring. Över vintern behövs ingen gödsling. Eftersom kaktusar är anpassade för att leva i stark sol, vill de gärna ha en extra belysning under mörka vinterdagar. Kaktus och suckulenter trivs i lägre rumstemperatur på vintern, 10-15 grader. De överlever året runt i normal rumstemperatur, men om de får en sval vintervila kan de belöna dig med en vacker blomning.

Kaktusar trivs i stekande balkong-sol!

Har du en omöjlig balkong i stekande söderläge? Skapa en lättskött balkongplantering med växter som trivs! En kaktusöken planterad på rätt sätt går att ha på balkongen under sommaren, och kan sedan flyttas in över vintern.

Fördelar med att skapa din egen kaktusöken

Sök