Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Rosmarin är en populär klassisk kryddväxt med barrliknande gröna blad. Den har en kraftfull aromatisk doft som gjort den populär i matlagning. Blommorna är ljusblå till färgen. Rosmarin har varit en universalväxt, historiskt trodde man länge att den förbättrade minnet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

Rosmarin betyder ”havets dagg” och runt Medelhavet växer den vilt. Denna fleråriga buske klarar inte vårt vinterklimat utan mår bäst av att odlas i kruka eller som ettårig. Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen. Bladen kan skördas året om eftersom den är ständigt grön.

Plantera rosmarinen i en stor kruka med Ört & Grönsaksjord som får stå utomhus på sommaren och sedan tas in på en ljus, sval och frostfri plats under vintern. För att få bra dränering kan du lägga lite Lecakulor i botten på krukan. Placera krukan på en skyddad och solig plats när den står ute. Du kan också plantera ut rosmarinen i kryddlandet över sommaren och sedan gräva upp den igen och sätta den i en kruka för vinterförvaring inomhus.

Rosmarin kan förökas med sticklingar, du kan förså frön inomhus på våren, eller köpa en färdig planta som du planterar om.

Rosmarin är lättodlad. Låt jorden torka ut lätt mellan vattningarna då den inte trivs att stå i ständigt blöt jord. Gödsla i samband med vattning 1 gång i veckan under sommarsäsongen med exempelvis Växtnäring Universell.

Placera din rosmarin på en solig och vindskyddad plats för att den ska trivas.

Rosmarin går bra att plantera tillsammans med andra kryddväxter så varför inte plantera en hel kryddträdgård i din kruka?

Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.

Sök