Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Mangold

Beta vulgaris var. cicla, Beta vulgaris var. flavescens

mangold-_beta-vulgaris-var-cicla-beta-vulgaris-var-flavescens mangold-_beta-vulgaris-var-cicla-beta-vulgaris-var-flavescens mangold-_beta-vulgaris-var-cicla-beta-vulgaris-var-flavescens

Mangold är en både en dekorativ oxh produktiv växt i köksträdgården och i blomsterrabatten. Mangoldens stora blad används på samma sätt som spenat. Mangoldens saftiga och tjocka bladskaft kan även utnyttjas genom att ånga dem på samma sätt som sparris.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-60 cm

mangold-_beta-vulgaris-var-cicla-beta-vulgaris-var-flavescens mangold-_beta-vulgaris-var-cicla-beta-vulgaris-var-flavescens mangold-_beta-vulgaris-var-cicla-beta-vulgaris-var-flavescens

Mangold är en släkting till rödbeta och sockerbeta. Den är tvåårig men odlas som ettårig, eftersom övervintringen är osäker. Bladen kan vara gul-, röd- eller mörkgröna och bladskaftens färg varierar från vitt till gult, orange och rött.

Mangold trivs bäst i kraftigt gödslad och mullhaltig jord. Odla i Ört & grönsaksjord i pallkragar eller i trädgårdslandet. Växtplatsen får gärna vara solig och varm men växten klarar sig även i halvskugga. Mangold vissnar lätt under dagen i gassande sol men repar sig på kvällen om den får vatten.

Mangold sås från frö i maj–juni på 2–3 cm djup när jorden har blivit 10 grader varm. Plantavstånd 20–30 cm och radavstånd 40 cm. Groningstiden är 15–25 dygn. Gallra så att de kraftigaste plantorna får plats att växa.

Mangold kan även förkultiveras. Fröna sås i maj i Såjord. Plantorna omplanteras i större krukor i P-jord. Plantorna utplanteras i maj-juni eller fortlöpande under sommaren. Mangold är en lättodlad grönsak som ger riklig skörd, men den ska vattnas rikligt. Som extra näring passar Hönsgödsel, Växtnäring Tomat & Grönsak eller gräsklipp mellan plantraderna. Sås mangold för tidigt riskerar den att gå i blom vilket ger mindre bladskörd.

Mangold kan skördas efter cirka 2 månader. Börja skörda genom att dra bort de yttersta bladen på samma sätt som med rabarber. Mangold ger skörd långt in på hösten eftersom den tål några minusgrader.

Mangold är en utmärkt biotin-, C- och A-vitamin-, magnesium- och kaliumkälla.

Mangold samlar nitrat och därför lönar det sig att förvälla den precis som spenat. Efter förvällningen kan mangold frysas ner. Mangold kan även skördas till sallad i så kallad baby-leaf-storlek, det vill säga när bladen är cirka fem till tio centimeter långa. Då behöver de inte förvällas, eftersom nitrat ännu inte har hunnit samlas i bladen.

Sök