Hoppa över innehåll

Odla ätbart i pallkrage

Att skapa ett grönsaksland i pallkrage gör odlingen bekväm och enkel. Bli en mästare i trädgården och odla din ätbara skörd i en pallkrage.

Ett grönsaksland i pallkrage

Att odla i pallkrage är ett bra alternativ om det saknas utrymme att odla på friland eller om marken på vissa ställen inte är ultimat för odling. Med pallkrage kan du skapa en miniträdgård på balkongen, terrassen eller uteplatsen, men det är även en fin detalj på en större gård.

I pallkrage blir odlingen lättsam och enkel eftersom det är enklare att hålla rent från ogräs runt växterna. Använd Reko-jord, Ört & grönsaksjord eller P-jord vid plantering, det innehåller bra näringsämnen och ger växterna goda förutsättningar att växa.

I pallkrage kan du enkelt odla i bra och näringsrik jord. Fyll pallkragen med exempelvis P-jord, Reko-jord eller grönsaksjord.

Välj en gynnsam plats att placera pallkragen på. Den bör stå ljust, varmt och vindskyddad för många ätbara grödor. Avståndet från köket kan också vara bra att tänka på. Ju närmre pallkragen är köket, desto enklare är det att utnyttja grödorna. Det blir även enklare att vattna om pallkragen är placerad i nära anslutning till där vattnet hämtas.

Det går att odla majs i pallkrage.

Vad är en pallkrage?

Vilken stomme som helst som lyfter upp planteringsytan och jorden från marken fungerar egentligen som pallkrage. En pallkrage kan vara allt ifrån en trälåda, en träram eller en planteringsram av tegelstenar.

Det är bra att ha pallkragens djup och bredd i åtanke så att fleråriga och djuprotade växter har tillräckligt med plats, men det finns inga exakta måttkriterier pallkragen måste ha. En måttstock kan vara att tänka att pallkragen inte ska vara bredare än en meter, så att man enkelt kan hantera odlingen och når att arbeta i lådan från flera olika håll. Pallkragarna kan även staplas ovanpå varandra vilket ger lådan ett större djup och en mer ergonomisk arbetsposition.

Pallkragen på bilden är 80 x 120 x 20 cm.

Om det finns möjlighet är det förmånligt om pallkragen har en koppling till marken. På så sätt får jorden och växterna bra mikroorganismer från marken som hjälper växterna att växa sig starka. Det kan även vara bra att dränera botten av pallkragen med Lecakulor eller Pimpsten för att skapa ett luftigt odlingsmedium där växterna kan trivas. Om pallkragen står på hårt underlag som exempelvis på en balkong är det bra om det finns en botten med dräneringsskikt där överblivet vatten kan rinna ut.

Välj ett lämpligt odlingsmedium

Använd bra och näringsrik jord när du planterar i pallkrage, till exempel P-jord, Reko-jord eller Ört & grönsaksjord. Fyll upp pallkragen så att det fortfarande finns utrymme för plantorna. Till en pallkrage går det åt ungefär 3-4 säckar jord. Utöver pimpsten eller lecakulor kan det vara bra att lägga lite tidningspapper, torra kvistar, löv eller strimlat gräs från trädgården i botten av pallkragen.

Kogödsel är en bra komponent att tillsätta jorden vid plantering.

Dräneringen, jorden och gödslen kan läggas i lager i pallkragen.

Plantera dina favoritväxter

Välj vilka plantor du vill odla utefter tycke och smak. Om din köksträdgård består av flera pallkragar har du stora möjligheter att odla alla möjliga sorters lummiga blommor, örter och grönsaker. Varva ätbar odling med vackra blommor så blir pallkragen både vacker att titta på och kan bidra till middagen.

Kom ihåg att vattna och gödsla pallkragen regelbundet så att plantorna mår bra och ger en riklig skörd.

Om du planterar förodlade plantor kan du direkt njuta av odlingen i pallkragen. Jordgubbar och örter trivs bra i pallkrage och är dessutom lättskötta.

Att odla sina egna jordgubbar ger härliga sommarkänslor.

Såhär gör du steg för steg:

1. Rengör planteringsplatsen ordentligt

Rensa bort stenar och gammalt ogräs så marken är jämn där pallkragen ska stå. Om pallkragen står direkt på marken kan en fiberduk läggas i botten för att förhindra att rötter växer ner i marken.

2. Fyll på med lämplig jord

3-4 säckar jord brukar rymmas i en pallkrage. Lägg tidningspapper, kvistar, löv och strimlat gräs i botten som en kompost. Dränera även gärna med lecakulor eller pimpsten.

3. Gödsla jorden

Gödsla jorden med kogödsel för att säkerställa en god skörd. Mät hur stort området som ska gödslas är och följ anvisningarna på produktförpackningen.

4. Kompaktera jorden och så fröna

Kompaktera jorden lätt och så fröna. Vattna ordentligt så fröna kan slå rot och börja gro. För att underlätta vid frösådden kan en pinne tryckas ner en bit i jorden för att sedan så fröna i skåran. Men det går såklart lika bra att använda fantasin och så efter eget tycke.

5. Täck med träull

Täck de små plantorna med träull för att skydda dem mot väder och vind samt för att behålla jordfuktigheten.

6. Vattna ordentligt

Vattna regelbundet under sommaren och njut av dina egenodlade grödor. Örter, sallat, spenat, mangold, grönkål och bönor är några exempel på växter att odla i pallkragen.

I en pallkrage kan du odla:

  • 8 jordgubbsplantor

  • 6-8 purjolökar

  • 3 mangoldplantor

  • Tre rader potatis med 6-8 potatisar per rad

  • En rad buskbönor

  • 3 busktomatplantor

  • 3 chiliplantor

  • 6 olika sorters örter, exempelvis timjan, rosmarin, olivört, citronverbena, persilja och mynta

  • 3 blåbärsbuskar

  • 2 krusbärsbuskar

Gula vaxbönor trivs bra i pallkrage.

Text: Johanna Vireaho

Bild: Hanna Marttinen

Sök