Hoppa över innehåll

Öka den biologiska mångfalden

Bin, fjärilar och andra insekter är avgörande för oss människor och vår odling. Vi har nytta av en rik biologisk mångfald bland insekterna på många olika sätt, inte minst för pollineringen. Ta hand om insekterna!

Många av oss arbetar hårt med att skapa en vacker trädgård. Timmar spenderas i trädgården med att fixa, klippa och rensa, men vi tänker inte på är att samtidigt som vi gör det vackert försvinner också många av de naturliga miljöer som insekterna trivs så bra i. Dagens urbana trädgårdar är inte längre speciellt välkomnande för de små varelser som vi kallar insekter.

Det finns flera saker du kan göra i din egen trädgård eller på balkongen för att hjälpa den biologiska mångfalden bland insekterna att frodas i din närhet genom att bevara eller skapa livsmiljöer.

Plantera växter som lockar insekterna

Lavendel, solhatt, buddleja, jätteverbena, kryddtimjan, kryddsalvia, fjärilsbuske, röd rudbeckia, syrén, fruktträd, rosor och bärbuskar är bara några exempel på växter som insekterna gillar att vara bland. Det är också viktigt att planera dina planteringar så att det blommar hela säsongen, så att insekterna kan stanna hela säsongen och inte behöva leta sig vidare när blomningen är över.

 

Information om växter som lockar pollinerare

Bygg ett humlebo

Humlor bygger ofta bo nere i marken, gärna i gamla sork- och musgångar/bon. Finns det inga sådana i trädgården kan du bygga ett blomkrukebo istället.

 

Fördelar med att bygga ett humlebo för att öka den biologiska mångfalden

Bygg en bivattnare

Bin pollinerar dagligen tusentals blommor när de flyger mellan växterna. En aktivitet som kan göra vem som helst lite törstig. Problemet för bin och andra mindre insekter är att tillgången till vatten ofta inte är så säker. Det måste vara grunt så de inte drunknar och stilla så de inte sveps med i strömmen. Där är en bivattnare lösningen, den skapar en plats för våra pollinerande vänner att släcka törsten innan de fortsätter med sitt jobb.

 

Instruktioner till hur du bygger en bivattnare för att främja biologisk mångfald

Insektshotell

Ett insektshotell är en fantastisk boplats för många av våra värdefulla insekter. Insektshotell är ofta indelat i olika rum, exempelvis ett med kottar, träpinnar med borrade hål, och bamburör för att locka till sig olika slags gäster. Det finns en uppsjö med småhus att köpa, men de är inte svåra att bygga själv och när du gör ditt eget kan du bara låta fantasin flöda och märker du att ett rum inte är så välbesökt kan du bara byta ut inredningen.

Det du behöver är en fyrkantig låda och sedan kan du använda det som finns i naturen. Är den fyrkantiga lådan eller ramen stor kan du dela in den i flera små mindre utrymmen. Du kan även binda ihop bamburör eller gamla ihåliga blomstjälkar i en bunt om du inte vill ha en fyrkantig stomme.

Kottar, grenar, bambupinnar, halm eller liknande är bara några exempel på inredning.

Många insekter trivs i rörformade hål och genom att variera storleken på hålen kan man få många olika besökare. Från en centimeter ned till en millimeter, så det är bara att gå lös med borrmaskinen i olika träbitar eller leta bland gamla blomstänglar i trädgården.

 

Fördelar för biologisk mångfald med ett insektshotell

Nässelodling

Nässlornas blad är mat för larverna till många fjärilar, spinnare och flyn, inte bara nässelfjärilen som är en av de första fjärilarna som syns på våren. Nässlor trivs soligt och i välgödslad jord. Odla dem i en vild hörna där de får breda ut sig. Om du inte vill att de ska breda ut sig plantera i en stor kruka. Nässlor kan förökas med frö som plockas på hösten eller genom att dela ett bestånd på våren/hösten.

 

Fördelar för biologisk mångfald med nässelodling

Sök