Hoppa över innehåll

Såddkalender – odla året runt

Älskar du frösådd och vill så fröer varje månad året om? Då är vår såddkalender perfekt för dig. Här kan du hitta information om vilka fröer som bör sättas vilken tid på året, och hur du ska gå till väga för att få dem att gro.

Januari

Pelargonfrön kan sås redan i januari. Fröerna planteras i S-jord, de växer fort den ljusa tiden på året och kräver mycket näring. När våren börjar komma kan du med fördel plantera om pelargonerna i Mårbacka pelargonjord som innehåller rikligt med långtidsverkande näring.

Februari

I februari planterar vi gärna fröer som behöver lång tid att utvecklas. Selleri, purjolök och kronärtskocka är exempel på dessa. Sådden bör sås i S-jord, stå ljust och hållas fuktig. När plantorna grott kan de med fördel planteras ut i köksträdgården och i pallkragar. Jorden i dessa förbättras med Grönsaksjord.

Mars

Förodla dina egna tomater inomhus under mars eller april. Häll Tomat & chilijord i 2/3 av krukan och fyll sedan upp med S-jord. Låt sådden stå varmt, ca. 20-25 grader tills det börjar gro. När tomatplantan tittar upp behöver den mycket ljus. Läs mer om tomatodling.

April

Det har blivit dags att så utomhus! Vissa grönsaker är nämligen tåliga mot kyla och kan sås ute när temperaturen är över 5-6 grader. Dessa är bland annat spenat, bondböna, rädisa och morot. I trädgårdslandet kan du förbättra jorden på hösten eller innan sådd med kogödseltorvmull och kompost. Odlar du däremot i pallkrage eller kruka bör du använda dig av Grönsaksjord.

Maj

Nu har det blivit hög tid att fylla dina pallkragar med jord och sätta ut frön. Under maj månad kan du till exempel börja så sommarblommor, sallat, salladslök och sockerärtor.

Maj-Juni

Det är viktigt att tänka på att plantorna ska avhärdas innan utplantering. Temperaturen bör då ligga på ca. 15-18 grader. Tänk på att skydda plantorna från direkt solljus, och låta dem stå ute 2-3 timmar de första dagarna. Efter 3-4 dagar kan plantorna stå utomhus över natten, förutsatt att det inte finns risk för frost.

Juli

Äntligen har det blivit dags att skörda ätbart! Nu kan du även så en ny omgång av till exempel sallat, ärtor och salladslök. Dessa trivs i ett soligt, någorlunda vindskyddat läge med en lucker och mullrik jord som exempelvis Grönsaksjord.

Augusti

Låt inte trädgårdslandet gapa tomt under hösten. Asiatiska kålsorter som pak choi och tatsoi växer snabbt och tål kyla. På hösten är det även mindre risk för angrepp av bladloppor som gärna äter hål på de unga bladen. Förkultivera i Naturgödslad såjord.

September-Oktober

Frön av härdiga växter som sås nu hinner gro och bilda en bladrosett som övervintrar. Under dessa månader kan du exempelvis så ramslök, pensé och förgätmigej. Se dock till att täcka de små plantorna med löv eller väv innan frosten kommer.

Oktober-November

Så precis innan frosten kommer, då får du ett försprång på våren. Detta passar frön som tål kyla, så som morot, rädisa, vallmo och blåklint.

December

Denna månad har blivit lite av en chilimånad för de mest entusiastiska. Chiliplantor kan nämligen övervintras om de får stå i ca. 10-18 grader. Var dock noga med att duscha plantorna ofta så att de inte torkar ut, och ge dem även extraljus under vintern. Fröna sås i S-jord och omplanteras sedan i Grönsaksjord, i växthus eller på friland. Vid krukodling kan man istället använda sig av P-jord, U-jord eller Reko U-jord.

 

Sök