Hoppa över innehåll

Odla tillsammans med barnen

Odla snabba och enkla grödor med barnen och upplev odlingsglädjen tillsammans

Att odla tillsammans är både lärorikt och ett sätt att skapa roliga minnen tillsammans. Sätt fröna, ta hand om dem och se hur de förvandlas till små gröna plantor som sedan kan ätas. Att få vara med att odla sin egen mat ger barnen en möjlighet att ta ansvar för grödorna och sedan med stolthet få servera dem.  Men för att det ska vara roligt är det viktigt att lyckas! Och hemligheten till att lyckas är att hålla det enkelt.  

 

Börja enkelt

För att komma igång med odlandet tillsammans med barnen, är det bäst att börja med ätliga grödor och sånt som växer fort så inte barnen hinner tappa intresset. Här är exempel på några enkla grödor som är lätta att lyckas med: 

 

Krasse till mackan

Krasse är toppen att börja odla för den växer snabbt, är lätt att sköta och är god att ha på smörgåsen! Krassen har stora frön som är lätthanterliga, vilket är perfekt för små blivande trädgårdsmästare.   

 

Så odlar du krasse:

 1. Börja med att blöta en bit hushållspapper rikligt, vik gärna pappret i några lager så det håller sig fuktigt länge och lägg pappret på ett fat. Du kan även så krasse i jord eller i fuktig bomull.  Papper och bomull håller skörden renare.
 1. Så fröna i ett jämnt lager över pappret eller i jorden. Fröerna kan ligga tätt intill varandra men bara i ett lager. 
 1. Ställ fatet så det står ljust och se till att pappret eller jorden hålls fuktigt. Du kan enkelt fukta det genom att spraya vatten på det.  
 1. Efter 2-3 dagar kommer fröna att gro och inom drygt en vecka är det dags att skörda. Då klipper du bara krassen med en sax och lägger på mackan eller i salladen.  

 

Fröna växer lite varje dag och det blir en rolig process för barnen att vakna på morgonen och se hur de gror och växer tills att de en dag är redo att klippas och läggas på mackan eller i salladen.

 

frösådd

Kattgräs till husdjuret

Kattgräs är roligt att odla då det växer otroligt snabbt och är perfekt för barnen att ge till katten, kaninen eller marsvinet.  

 

Så odlar du kattgräs:

 1. Fyll en kruka eller annan behållare med såjord och placera kattgräsfröna tätt intill varandra.  
 1. Håll fröna fuktiga tills de börjar gro. Håll jorden fuktig och se hur fröerna gror och växer från dag till dag. 
 1. De flesta kattgräs trivs bäst av att placeras i söderläge men inte i direkt solljus. 
 1. Sen kan barnet få servera krukan med kattgräs till sitt husdjur.  

 

Kattgräs innehåller mycket bra fibrer och är bra för kattens matsmältning. Tänk på att det finns olika sorters kattgräs. Det som kallas kattgräs är ofta havre eller vete men det går också att så en vanligt gräsfröblandning till djuren men gräsmattefröer tar ofta lite längre tid. Om du har en mindre gnagare, som exempelvis hamster, är det bra med ett finare kattgräs som är mer lättsmält.   

 

Ärtskott till maten

Ett annat exempel på något som är gott och enkelt är ärtskott. Allt du behöver är torkade ärtor gula eller gröna som man köper i mataffären – som sedan gror till höga, gröna skott som är goda att ha på mackan eller i sallader.   

 

Så odlar du ärtskott:

 1. Börja med att lägga ärtorna i blöt i 24h. Det skyndar på processen att få ärtan att gro. 
 1. Så sedan ärtorna i jord och tryck ner ärtorna ca 1-2 cm under jorden och vattna rikligt så att jorden hålls fuktig. 
 1. Inom bara några dagar kommer de att börja gro. Vattna regelbundet så jorden håller sig fuktig.  
 1. När skotten är ca 15 cm är det dags att skörda de goda skotten! 

 

 

Experimentera själv och pynta odlingarna

Gör det extra roligt att odla tillsammans genom att experimentera och dekorera odlingarna.  

Se vad som händer om man pillar ner en potatis, äppelkärnor eller solrosfrön i jorden? Testa sätt ner fröerna i jorden i roliga mönster? Eller varför inte pynta planteringen med roliga figurer? Låt kreativiteten flöda! 

 

 

Sök