Hoppa över innehåll

Sköt om dina sommarblommande växter

Sommarens alla blommor ger trädgården en riktig färgklick, men för att hålla dem vackra och välmående hela säsongen behöver du ta hand om dem på rätt sätt. Nyckeln är att känna till skillnaderna mellan perenner och annueller, och deras olika behov. 

Dagarna blir ljusare, gräset blir grönare och blommorna blir allt mer färgglada, då vet man att sommaren är på ingång. Här är några tips för att se till att dina sommarfavoriter blomstrar i full prakt hela säsongen.  

Skillnad på annueller och perenner

Annueller och perenner är båda sommarblommande växter, skillnaden är att annueller bara blommar en säsong medan perenner kommer tillbaka nästa år. Annueller är ett annat namn för ettåriga växter, vilket innebär att de går igenom hela sin livscykel på ett enda år, från frö till blomning och sedan till fröproduktion. I Sverige odlas även en hel del fleråriga växter som annueller eftersom de inte klarar frost och vinter. Sådana blommor kanman spara från år till år men då måste de förvaras frostfritt. Exempel är dahlia som förvaras som knölar och pelargoner som kan förvaras svalt inomhus.

Perenner däremot är vinterhärdiga, lever flera år och kommer tillbaka säsong efter säsong. De går i vila under vintern för att återuppstå på våren. Perenner tar ofta längre tid på sig för att blomma och de flesta perenner blommar inte alls under första sommaren om du har odlat dem från frö.

Skillnad i skötsel

De ettåriga växterna kräver ofta mer skötsel eftersom de kan producera nya blommor hela säsongen om de bara får vatten och näring. Perenner planteras för det mesta i rabatter i trädgården och utvecklar ett större rotsystem i den befintliga jorden, sitter de på rätt plats behöver de bara gödslas.

För annueller behöver du klippa bort överblommade blommor så att de inte bildar frökapslar, för då minskar blomningen och kan sluta helt och hållet. Ett annat tips för att kunna njuta av dina vackra annueller hela sommaren, är att ge fröna en smygstart genom förkultivering inomhus. Det är inget du behöver göra med perenner.  

Ta hand om sommarblommor i kruka

För sommarblommande växter i krukor är det viktigt att välja tillräckligt stora krukor med dräneringshål i botten för att förhindra övervattning. Välj hellre för stor än för liten kruka så att rötterna får utrymme att utvecklas. Dessutom gör en större kruka att jorden håller sig fuktig längre och du behöver inte vattna lika ofta. 

När du planterar använd U-jord. Den är kraftigt gödslad så att blommorna får en bra matsäck med sig. Men beroende på krukstorlek och hur kraftig tillväxten är så kan du behöva tilläggsgödsla under säsongen t ex med Växtnäring Universell.

Kontrollera regelbundet jordens fuktighet och vattna när ytan börjar kännas torr. Ge en rejäl skvätt vatten tills det rinner ut genom botten på krukan. Ta bort vissna blommor och blad regelbundet för att de ska hålla sig fina längre. 

Placera krukorna på platser där de får rätt mängd sol och skugga enligt växternas behov. Många sommarblommande växter trivs bäst i halvskugga med några timmar sol per dag. 

När annuellerna dör för säsongen kan du förnya dina blomsterarrangemang och byta ut dem mot höstblommande växter istället. Läs mer om att höstfixa din terrass här.  

Annueller och perenner i rabatt

Innan sommarsäsongen är det viktigt att rensa rabatterna från ogräs och vissna växtdelar. Förbered jorden genom att luckra upp den och blanda i kompost eller gödsel för att ge växterna en näringsrik grund. Ännu enklare är det att dressa med ett par cm R-dress ovanpå jorden, gärna innan perennerna börjar sticka upp ur jorden.

När du väljer växter för rabatten, se till att ta hänsyn till deras sol- och skuggbehov så att de trivs där du sätter dem. 

Det går att göra rena annuellrabatter, rena perennrabatter eller en mix av båda. Särskilt i nyplanterade rabatter kan det vara bra att fylla ut med lite ettåringar tills de perenna plantorna etablerat sig. Är det en lucka i rabatten fyll i med annueller!

Annueller får ofta inte så stora rotsystem så annuellrabatten behöver regelbunden vattning. Vattna gärna rikligt de gånger du vattnar istället för att ge en liten skvätt vattna lite då och då. Tänk på att annueller vill ha mycket näring, därför behöver du gödsla regelbundet när du vattnar eller lägga ut näringskorn om de är planterade i rabatt.  

Precis som när du planterar i kruka, behöver du ta bort överblommade blommor och vissna blad regelbundet för att uppmuntra ny tillväxt och förlänga blomningstiden. Vid behov kan du även klippa tillbaka växter för att kontrollera deras storlek och form.  

Att blanda perenner och annueller

Du kan självklart blanda perenner och annueller i samma planteringar. Här kan du skapa vackra arrangemang med olika färger och höjder. Men tänk på att välja blommor med liknande sol- och vattenbehov för att se till att de trivs i samma miljö. Sök