Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Monstera

Monstera deliciosa

monstera deliciosa variegata Monstera deliciosa Monstera deliciosa Monstera

Monstera är en spektakulärt stor krukväxt med stora, glansiga gröna blad. De unga mindre bladen är lena och hjärtformade, och de fullvuxna bladen kan bli väldigt gamla.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-150 cm

Färg:

Gröna löv

monstera deliciosa variegata Monstera deliciosa Monstera deliciosa Monstera

Monsterans är en lättskött växt som kan växa sig väldigt stor med tiden (och kan då behöva växtstöd). På äldre plantor bildas långa bruna luftrötter. Bladen är läderaktiga, vilket hjälper växten att minska sin vattenavdunstning. Bladen på äldre Monsteror kan ha en diameter på hela 50 cm. På en medelstor Monstera blir bladen ca 10-25 cm i diameter. Monsteran blir mellan 50-150cm hög, beroende på ålder och odlingsförhållanden. Monsterans blad är giftiga. Den blommar sällan som krukväxt, det är endast äldre plantor som blommar om de har optimala förhållanden. Vid blomningen formar den en vacker gräddgul blomställning inuti ett stort gräddgult blad. Blomman utvecklar en ätbar frukt som tar ett helt år att mogna fram.

Monsteran vill ha det ljust för att bladen ska bli som vackrast, men den klarar även något mörkare förhållanden. Om plantan står mörkare så bromsas dess tillväxt. Monstera gillar inte direkt solljus, och temperaturen ska hållas kring 18-22 ° C.

Jorden till en Monstera ska vara näringsrik, luftig och sandig. Lämplig jord är Naturgödslad blomjord, eller Blomjord.

Klipp inte av luftrötterna så att inte Monstreran lägger onödig energi på att bilda nya luftrötter. Led istället ner luftrötterna till jorden, där de så småningom kommer att bete sig som vanliga rötter.

Unga plantor ska planteras om varje vår i ny Blomjord eller P-jord. Äldre plantor mår också bra av ett jordbyte då och då.

Monsteran tycker om jämn bevattning hela året, med tätare intervaller på sommaren. Låt jorden torka mellan vattningarna så undviker du att rötterna ruttnar. På vintern kan du ställa den på en svalare plats, och dra ner på vattningen. Eftersom Monsteran gillar hög luftfuktighet mår den bra av att få bladen duschade/sprayade med vatten, lämpligen samtidigt som du vattnar. Ju varmare den står, ju oftare ska den duschas. Om Monsteran har för torr luft blir toppen på bladen bruna, om den får för lite vatten så får bladen bruna fläckar. För mycket vattning gör att bladen blir gula.

Monsteran kan avge överskottsvatten genom avdunstning från bladen, det syns genom att det kan bildas små vattendroppar på bladspetsarna. Detta är typiskt för Monsteran, och försvinner om du reducerar vattningen lite.

Monsteran behöver mycket näring. Gödsla den en gång per vecka från april till september med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Under vintern räcker det med gödsel någon gång per månad.

Om du vill eller behöver, kan du ta sticklingar från Monsteran på våren för att begränsa tillväxten. Det är enkelt att ta en Monsterastickling. Både toppskott och stam bildar nya rötter om du planterar dem på våren/sommaren direkt i fuktig jord, med minst en luftrot under jord.

“Monkey Mask” är en vacker Monstera som har mindre blad med fler håligheter i. Ett bra val för dig som gillar inredning och vill ha en lite mindre planta. Monstera Variegata är en annan vacker sort, som har vit- och grönvariegerade blad.

Sök