Hoppa över innehåll

Så får du dina inomhusväxter att överleva vintern

Under det mörka vinterhalvåret behöver dina växter lite extra omsorg för att må bra. Här är våra 5 bästa skötseltips på hur du tar hand om dina inomhusväxter på vintern.

Under vinterhalvåret blir det både mörkare, kallare och luften blir torrare, vilket ändrar förutsättningarna för våra inomhusväxter. Man brukar säga att oktober-mars är växternas viloperiod eftersom deras tillväxt stannar av när de inte får lika mycket värme och ljus. Detta påverkar även deras behov av vatten och näring under dessa månader.

 

1. Ny växt? Då behöver du ny jord

Under vinterhalvåret, när vi spenderar mer tid inomhus, så är det härligt att förhöja tillvaron i hemmet med nya växter. När du välkomnar en ny växt i ditt hem vill du såklart ge den de bästa möjligheterna att trivas och må bra. Det första du ska göra när du får hem din nya växt är därför att ge den ny jord och en större kruka.  

Detta är för att inomhusväxter i trädgårdshandeln odlas i växthus under perfekta förhållanden, med jord som är specifikt anpassad för just växthusodling. Men när du sen placerar växten i ditt hem, behöver den jord som är anpassad för hemodling för att kunna trivas och få god rotutveckling. Anledningen till att du också bör plantera om växten i en större kruka är för att odlaren använder små växthuskrukor för att få plats med många växter på liten yta, och du vill ge din växt gott om plats att växa.  

  

Vilken jord ska jag ha?

  • Välj Blomjord som passar till de allra flesta krukväxterna.
  • Välj Naturgödslad blomjord om du vill ha jord för ekologisk odling till dina krukväxter.
  • Blomjord med leca passar särskilt bra för växter som står i stora krukor och långtidsbevattnande krukor.
  • Välj Orkidéjord för orkidéer och andra orkidéväxter.

  

En grön växt fylls på med Blomjord med leca.

 

2. Gödsla inte för ofta

  Under sommarhalvåret, när växterna växer som mest, mår de bäst av att få näring en gång i veckan. Omkring oktober börjar växternas viloperiod och då stannar deras tillväxt av, vilket också innebär att behovet av näring minskar. Då kan du minska ner gödslingen till en gång per månad fram till att tillväxtperioden börjar igen i mars.  

  Vissa växter, som exempelvis pelargoner, chili och citrusträd, brukar ha sin naturliga viloperiod under vintern och behöver oftast inte någon extra näring alls under den delen av året.  

 

Vilket gödsel ska jag ha?  

  Tänk dock på att behovet av näring blir större om du odlar med växtbelysning eller har varmt inomhus. 

 

3. Placera växterna på bästa ställe

  Det är ingen hemlighet att växter trivs bäst i ljus, se därför till att ge dina växter så mycket dagsljus som möjligt. Fönsterbrädan brukar vara en optimal placering för inomhusväxter, men under vintern är inomhusluften torrare, och dessutom finns det ofta ett varmt element under fönstret, vilket gör att växterna inte trivs där längre. Flytta då hellre in växterna i rummet, bort från elementet, så kommer de att klara vintern bättre. 

  Se även till att undvika att placera växterna i drag så de inte fryser. Om växten blir kall och frusen blir den mer slak och det ser ut som att luften gått ur den. Testa då att täppa igen draget, eller flytta växten till ett varmare ställe i hemmet.  

  Det kan även vara svårt att garantera att växterna får tillräckligt med solljus under vintermånaderna, framför allt om du bor långt upp i landet. Då kan det vara en god idé att använda växtbelysning.  

  Lär dig mer om växtbelysning här

 

En flicka sitter i ett vardagsrum fyllt med växter och grönska.

 

4. Vattna med måtta

  Precis som när det gäller gödsling så behöver växterna heller inte lika mycket vatten som på sommaren. Var därför försiktig så att du inte vattnar dina inomhusväxter för mycket. Känn efter med ett finger i jorden så att den faktiskt är torr innan du häller på vatten. 

  Om du har vattnat för mycket kan det visa sig i att växten får gula blad. I värsta fall kan det också ge skador på rötterna som då kvävs, och då slokar växten ihop helt. 

  

Så räddar du övervattnade växter

Ser du att vattnet i krukan inte har sugits upp en timme efter vattningstillfället så kan du hälla bort överskottsvattnet. Du kan även rädda en planta som blivit övervattnad genom att ta ut den ur krukan och placera den på en tidning så att överflödig fukt sugs upp. Byt tidning när den första blivit blöt och sätt sedan tillbaka växten i krukan när jorden har torkats upp.  

  

5. Spraya växten med vatten för att undvika ohyra

  Ohyra under vintern är vanligt, eftersom växterna generellt sett är känsligare då och för att luften blir torrare. Du kan fukta växterna genom att spraya med sprayflaska eller ta in den i badrummet och ge den en dusch. 

  Detta hjälper till att förebygga att ohyra angriper växten och det håller bladen fria från damm. Förutom att dammiga växter inte är så vackert, så täpper dammet även igen bladens porer så att de inte kan ta upp syre och fukt ordentligt.  

 

 

Sök