Hoppa över innehåll

Rosknopparna är fulla med bladlöss – vad gör jag?

Så tänker nog många av Sveriges alla trädgårdsägare den här årstiden. Nästa tanke är ett lite irriterat ”var är alla nyckelpigorna?”. För nyckelpigorna äter bladlöss, det har man ju hört.

Attans också, nu är rosknopparna fulla med bladlöss!

Om man istället lyfter blicken, och ställer sig frågan igen. Var är alla nyckelpigorna? Är det inte lite skumt att de är så få nuförtiden?

Vi har under de senare årtiondena blivit väldigt duktiga på att bekämpa ohyra i våra trädgårdar. Bladlöss – jaha, då köper jag något att spruta på dem så att de dör. Sen är allt frid och fröjd. I vår värld. Men det där giftet man sprutade på, det dödar ju även de insekter som äter bladlössen. Och den onda cirkeln är igång. Det där oskyldiga giftsprutet, eller numera såpavattensprutet kanske inte är så harmlöst ändå?

Artikel om bladlöss

Larv av blomfluga som äter en bladlus på ett tomatblad.

Var rädd om insekterna

Att våra insekter blir färre och färre är ett faktum. För att hjälpa dem bli fler bygger vi insektshotell, vi låter gräset växa lite extra, vi kanske planterar en lite ängsblommor för att erbjuda mer insektsmat. Men vi behöver även tänka på helheten för att trädgården ska erbjuda en bra insektsmiljö. För att räknas som en ”femstjärnig trädgård” för en insekt, behöver den ha någonstans att bo, att föröka sig, samt växter att hämta mat ifrån. Insekter genomgår dessutom flera stadier; ägg, larv, puppa och slutligen färdigbildad insekt. Alla stadier behöver sina speciella platser för att bo och äta.  Så nästa gång du står med såpvatten i högsta hugg, ställ istället frågan ”är det verkligen så farligt? Kan jag offra den här rosknoppen, och istället erbjuda nyckelpigorna ett smörgåsbord?”.

Skapa en trädgård i balans

Med en trädgård i balans, kommer bladlössen inte att innebära något större problem då naturen tar hand om dem utan vår inblandning. Välkomna och ta hand om insekterna i trädgården, plantera växter de gillar och sätt ut insektshotell. Så var inte rädd för insekter, låt istället naturen ha sin gång.

Plus, en extra bonus är att du kan tillbringa mer tid åt att njuta av trädgården istället för att klämma bladlöss!

Sök