Hoppa över innehåll

Bröllop i trädgården

Bröllopsfesten är kanske den största festen man arrangerar i sitt liv. Har du en fin trädgård är det en perfekt plats att hålla det i!


Vigseln

Tänk er en vigsel under ett blommande äppelträd i början av sommaren. Ställ träbänkar i rader med ett fint tyg över, dekorera med band och blommor. Skapa en altargång genom att strö ut rikligt med blomblad. Gör en fondvägg av ett skirt tyg bakom vigselförrättaren eller häng en lövad krans ovanför vigselplatsen.

Välj musik som är lätt att spela utomhus. Stråkinstrument, en harpa, eller enkel solosång med gitarr är stämningsfullt. Ska gästerna vara med och sjunga psalmer, se till att någon kan ackompanjera på gitarr eller piano.

Låt gästerna kasta blomblad i stället för ris, ge såpbubblor till barnen. Mingla och njut.

Skåla i champagne eller bjud gästerna på en bål med färska bär från trädgården. Strö i några blad av citronmeliss eller mynta.

Festen

Är ni många på bröllopsfesten, hyr ett fint tält. Ett bröllop är för stort och viktigt för att ni ska våga chansa på att det är 20 grader varmt inpå småtimmarna. Det kan lika gärna spöregna. Tältet och allt som behövs i form av inredning, ljus och värme är en ganska kostsam historia, se till att ni har en budget för detta.

Skapa ett rum inne i tältet. Drapera taket, skapa fonder, häng upp mängder av rislampor i festens färgtema, eller använd pampiga kristallkronor. Ett vackert budgetalternativ kan vara en stor kal gren upphängd i taket med glaslyktor i. Knyt några fina band som får hänga ner en bit. För extra ljus, sätt i en eller flera små batteridrivna ljusslingor.

Gör en genomtänkt bordsplacering och satsa lite extra på placeringstavlan som ska hänga vid ingången.

Lägg en liten överraskning vid varje plats, kanske ett smultronstrå eller en ask med fina praliner. Låt ert färgtema genomsyra dekorationerna och våga göra något personligt. Vill ni ösa på med glasbubblor och stenar, gör det!

Praktiska råd inför bröllopsfesten

Tårtan

Ta en bensträckare innan ni serverar bröllopstårta. I dag kan man beställa helt fantastiska tårtor med ätbara sockerblommor och skulpterade små konstverk. Vanligare blir också vackert dekorerade cupcakes på ett våningsfat med en liten tårta på toppen för brudparet att skära i.

Men ni kan också ha en tårtbuffé, och be några utvalda gäster baka en tårta som bröllopspresent. Se till att duka upp tårtorna i olika nivåer och dekorera med blommor. Det blir garanterat en av kvällens höjdpunkter!

jordgubbstarta-med-rabarber

Dansa och njut!

Inled dansen med en brudvals, gärna spelad av en spelman med fiol. Se till att öva lite på valsen i förväg, men ha ingen panik om ni snubblar lite. Låt sedan gästerna ha en rolig fest med dans till ett liveband, en DJ eller egen musik. Tänk på att välja rätt ljudanläggning om ni ska dansa ute, och förvarna grannarna om det kommer att bli livat. Erbjud de som inte vill dansa en skön oas med sittplatser där det är varmt och upplyst, gärna intill dansgolvet, så att alla ändå känner att de deltar i festen.

Duka upp en vätskestation med stora glaskaraffer fyllda med vatten och citrusfrukter. Ställ ett fruktfat intill och kanske en glascylinder fylld med karameller. Hyr in en bartender, eller be grannens myndiga barn ansvara för baren. Servera öl, vin och cider. En god sangria kan vara gott om det är varmt. Eller ställ fram flaskor och låt gästerna göra sina egna drinkar. Vill ni ha något spektakulärt, hyr en champagnefontän!

Bjud på en god vickning, kanske gubbröra, smör, en god ost och knäckebröd. Servera kall öl till och nubbe om ni vill.

Överraska gästerna med något oväntat. Låt några akrobater göra en eldshow i mörkret, bjud på ett sprakande fyrverkeri, eller låt självaste kungen (en duktig imitatör) mingla med gästerna.

Tips!

Se till att ha er stund med fotografen innan vigseln, och be sedan om att få mingelbilder eller ett roligt gruppfoto efter vigseln. På så sätt får ni tid till era gäster som vill gratulera.

En toastmaster är oumbärlig på ett bröllop. Denne håller i talordningen och ger gästerna viktig information som var de kan hitta toaletterna och när de kan röka. Ge den här uppgiften till någon som känner er väl, och som ni litar på.

Vanliga vattenglas med små buketter ifrån trädgården i kan vara fina om du ställer dem tre och tre. Knyt band runt glasen och sprid ut rikligt med ljus runtom, svårare behöver det inte vara.

För att en finare middag med bordsservering ska fungera krävs det personal. En cateringfirma är den bästa investeringen på hela bröllopsfesten. De ordnar med mat, porslin, dukning, servering, och disk. Se till att de har ett bra kök att arbeta i. Finns det inget att tillgå, bygg ett temporärt i ett eget tält. Även detta hjälper vissa cateringfirmor till med.

Om familjer med bebisar deltar i festen är det bra att erbjuda dem ett rum, kanske inne i huset, med skötbord och sköna fåtöljer. Ställ i ordning en bricka med dryck och lite tilltugg, hyr in en barnvakt som kan passa barn som har somnat.

Gör trädgården festfin!

  • För ett snabbt resultat, lägg dekorationsflis runt buskar och planteringar, och rensa lagom mycket i rabatterna, låt det gärna bli lite yvigt.
  • Har du en köksträdgård, lys upp den och låt gästerna mingla även där. Se till att det finns skyltar till ovanliga örter i odlingsbänkarna så att trädgårdsintresserade gäster kan stilla sin nyfikenhet.
  • Gör ett stilleben med blommor, karameller och frukt. Täck med glaskupor om fåglarna är för nyfikna.
  • Lys upp det som du tycker bäst om i din trädgård och lägg ut sittkuddar lite här och var. Häng prismor i träden och sätt ner marschaller i trampstenarna.

Dekorationstips inför bröllopsfirandet

Tips på trädgårdsinspirerade bröllopsgåvor:

  • Samla pengar till ett eget trädgårdslider till brudparet i bröllopspresent! I presenten ingår att ni hjälper till att resa det.
  • En Odlingsbänk med nya trädgårdsredskap, presentkort på fröer och jord.
  • En ovanligt snygg hemsydd fågelskrämma tillsamman med några jordgubbsplantor.
  • En grill tillsammans med en trälåda fylld med marinad, kryddor och glaze och flingsalt.
  • Ett äppelträd tillsammans med dekorationsflis, P-jord och utlovad hjälp att gräva och plantera.

Dekorera gåvorna med rosetter, använd transparant cellofan till små gåvor, så behövs ingen paketöppning. Roligare för både brudpar och gäster!

Sök