Hoppa över innehåll

Hösten är den bästa tiden att plantera

Koppla av under sommaren och passa på att njuta av solens varma strålar. När värmen lagt sig kan du sätta igång med dina planteringsplaner och sätta händerna i jorden.

Delning av perenner på hösten  

Hösten är också en perfekt tid för att dela perenner som blommar på våren och försommaren. Läs mer om att dela perenner här. Sådana är till exempel är vårkrage, brunnera, silverarv, sockblomma, gulltörel, spetsmössa, vintergröna, luktviol, smörboll, röllika, näva och daglilja. Pioner  kan också delas i augusti-september.   

Hösten är den bästa tiden att plantera många perenner och buskar. Många trädgårdsbutiker är välfyllda och plantor av hög kvalitet väntar på ett nytt hem. 

Plantera buskar och träd på hösten  

För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera.  Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.  

När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna. Välj gärna växter som blommar under olika årstider, då finns det alltid något vackert att titta på 

Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila. Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar.  

Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas.  

Barrotade träd brukar kunna planteras i oktober-november beroende på var i landet du bor.

 

Fördelar med att plantera på hösten  

  • Jorden är fuktig, vilket underlättar etableringen för växterna 
  • Risken för torka är liten och du behöver inte vattna lika mycket som på våren.
  • På hösten kan växterna fokusera på att etablera sig istället för att ägna kraft åt tillväxt, blomning och fruktsättning. 

Sök