Hoppa över innehåll

Modern romantik med sommarblommor

Vi förknippar ofta den romantiska stilen med ljusa pastellfärger och ett överflöd av spetsmönster. Men den romantiska touchen som skapas tillsammans med härliga sommarblommor behöver inte alls vara omodern.

Text: Johanna Vireaho
Bilder: Hanna Marttinen

Modern romantik

Även om vi vanligtvis förknippar den romantiska stilen med någonting gammaldags, behöver romantiska planteringar inte vara omoderna. Den romantiska stilen kan nämligen även anses modern. På samma sätt kan vi därför, på terrasserna och balkongerna i nybyggda hus, längta efter romantisk mildhet och blomstrande skönhet som mjukar upp enkelheten i dagens moderna strukturer och miljö.

Romantisk plantering i kruka

För stora planteringar rekommenderas det att plantera ett udda antal växter för att skapa ett harmoniskt intryck, till exempel tre olika sorter: en hög, en medelhög och en fallande.

Romantisk blomsterspets

Eftersom att spets, ljusa färger och vackra blommönster används mycket i romantisk inredning, förknippar vi ofta romantisk stil med blommor och spetsliknande växtval. Samtidigt kan romantiska planteringar även innehålla stora, vackra sommarblommor såsom dahlia. Smalare, spetsliknande arter ger ett romantiskt intryck, då de kompletterar de större blommorna och samtidigt hela planteringen.

Även rosa, pastell- och lilafärgade blommor hör hemma i den romantiska stilen. Planteringarnas milda toner kan kompletteras med röda blommor, men också mörka nyanser och dramatiska färger. Till exempel kan färgglada bladväxter som palettblad vara otroligt vackra i romantiska planteringar.

Rosafärgade blad

Romantiska blomsterarrangemang i kruka

I bordsarrangemang får blommorna gärna vara små och smala, då den låga planteringen inte stör de som sitter vid bordet. Kombinationen av två rektangulära krukor och olika växter är härligt asymmetrisk.

Planera planteringen av sommarblommor

När du väljer sommarblommor är det bra att tänka på vilken plats växterna ska placeras på och vilken typ av atmosfär och intryck du vill skapa med planteringen. Omgivningens färger kan ge en indikation om vilka färger växterna bör ha.

I stora krukor kan du kombinera flera olika växter, men det kan vara bra att välja någon färg som matchar omgivningens struktur eller välja fleråriga växter. På detta sätt kan planteringen vara bättre knuten till omgivningen, och hela trädgården skapar en lugnare miljö.

Fundera också på om du kommer att se planteringen på avstånd eller på nära håll. En växt som placeras nära bör vara vacker, vars små detaljer kan ses från en meter eller två. Stora krukor med växter som placeras längre bort bör sticka ut även på avstånd.

Tänk på växternas olika behov

Om du kunde göra kompositionen endast baserat på dina egna stilpreferenser, färger och miljö, skulle det vara lätt att plantera. Vid utformningen av planteringarna bör du däremot även ta hänsyn till förhållandena i livsmiljön. Alla växter behöver ljus, åtminstone lite. Så när du väljer växter är det lämpligt att ta reda på vilka skötselråd som gäller. Det kan vara lika problematiskt att placera en växt i skuggan som i solen.

Även om många ljuskrävande växter överlever i skuggan, växer de inte lika bra och blomstrar inte lika frodigt som under optimala ljusförhållanden.

Blomsterbukett i vas

Sök