Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Palettblad

Solenostemon scutellarioides

Plantor av purpurfärgade Palettbladplantor i ett fönster Två händer som håller i en kruka med en Palettbladplanta i. Roströd Palettblad med gula sommarblommor

Intresset för att odla palettblad har vuxit enormt de senaste åren, men visste du att den kom till Sverige redan under mitten av 1800-talet? Idag har vi många fler sorter att välja på än då, vilket gör att alla kan hitta sin favorit.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

75 cm

Färg:

Rosa Lila Mörk lila blad

Blomning:

Sommar

Plantor av purpurfärgade Palettbladplantor i ett fönster Två händer som håller i en kruka med en Palettbladplanta i. Roströd Palettblad med gula sommarblommor

Palettblad växer vilt i Sydasien, Oceanien och på Hawaiiöarna. Den odlas för de vackra bladen, som har en sammetslen yta och finns i olika former, mönster och färger. Stjälken är fyrkantig och förgrenar sig lätt när växten toppas. Palettblad är en flerårig ört till halvbuske som i naturen blir kring en meter hög. Den trivs i vår inomhusmiljö planterad i vanlig Blomjord, och om den får bo utomhus på sommaren blir den kraftig och stark.

Plantera om din palettblad i U-Jord som är näringsrik och anpassad för växter som står ute i regn och torka, innan du ställer ut den. Placera plantan i skugga den första veckan så att den vänjer sig vid ljuset. Sen kan du flytta den till ett soligare läge, men ha ett tunt tyg eller fiberduk som solskydd första dagarna. Plantor som har stått ute under sommaren blir kraftigare eftersom de har blivit utsatta för väder och vind.

Palettbladens färg ändras beroende på ljuset där de står. Den får starkare färger när den får mer sol den får. Står den i skugga tenderar bladen att bli mer gröna. Palettblad trivs i rumstemperatur, och om man har möjlighet vill de ha en svalare temperatur på vintern (men ej under 10 grader) för att trivas. På hösten kan palettbladen tappa en del av sina blad. Det gör den när den får mindre ljus, eftersom ljuset ska räcka till de nya friska bladen som växten bildar.

När palettbladet blommar ska du toppa plantan, eftersom blommorna stjäl energi från bladen och de kan bli bleka annars. När du toppar ditt palettblad kommer den dessutom att belöna dig med att grena sig och bli en tätare planta. Toppa den precis över ett bladpar. Gör sticklingar av topparna, lämna kvar ett bladpar på varje stickling och sätt dem i vatten eller kruka dem i S-Jord så att de bildar rötter. Sätt en plastpåse över sticklingen för att behålla fukt medan de nya rötterna bildas i jorden. Plantera om sticklingarna i Blomjord när du ser rötter sticka ut ur hålen i botten på krukan så får plantan ny växtkraft.

Palettblad är en lättskött växt som växer snabbt och kräver mycket vatten under sommaren. Vintertid ges vatten mer sparsamt. Beskär plantan kraftigt efter vintern, och plantera om den i ny näringsrik Blomjord.

Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring enligt de angivna instruktionerna på produkten.

Du kommer att få massor av sticklingar från dina palettblad, gör dina vänner glada genom att dela med dig, eller byt till dig nya sorter!

För mer trädgårdsinspiration, titta in på vår Instagram!

Sök