Hoppa över innehåll

Skapa en väldoftande krans

Eukalyptus har vackra blågröna blad som doftar underbart gott om du rör vid dem. Vi visar hur du kan binda en vacker eukalyptuskrans.

Eukalyptus dyker ofta upp i trendiga inredningsbilder. Vanligast är att hitta eukalyptus som snittgrönt i blomsterarrangemang men den har också blivit populär till kransar. De blågröna bladen är inte bara vackra att se på, de doftar också ljuvligt när du rör vid dem. Eukalyptus har antingen runda eller lansettlika blad. Ursprungligen kommer eukalyptus från Australien och den eteriska oljan i bladen används både till medicinskt bruk och som smaksättare. Här i Sverige går det att odla plantor från frö som krukväxt, och på sommaren kan den stå ute i rabatten.

Bind en egen krans

Lär dig binda en egen krans att hänga på dörren, lägga som dekoration på bordet eller använda som servettring. Eukalyptus har bra, böjliga stjälkar som gör att du inte behöver en stomme att binda mot utan stjälkarna bildar stommen. Även när kransen torkar behåller den sin form och skönhet.

Det här behöver du: 

1) En bukett eukalyptuskvistar från blomsteraffären

2) En sax

3) Bindtråd – helst grön

eukalyptuskrans

Så här gör du!

  • Ta 1-3 stjälkar och fäst bindtråden genom att vira om den.
  • Addera bladrika enstaka stjälkar eller buketter av stjälkar cirka en halv decimeter längre ner och fäst genom att vira om tråden. Fortsätt lägga nya stjälkar/buketter tills raden är så lång du vill, ju längre desto större krans blir det.
  • Forma den långa raden av stjälkar till en rund ring, en krans. Lägg samman ändarna omlott och vira noggrant samman så att kransen håller ihop.
  • Dra lite i kransen så att den får en fin form, försök också dölj tråd som syns med hjälp av att piffa till bladen.

Sök