Hoppa över innehåll

Odlingsglädje tillsammans med oss. Häng du med också!

Att odla glädje handlar om hur just du, med små steg, kan välja en grönare väg – i din vardag, som det passar dig. Och att du ska må bra under tiden.

Vad kan jag göra?

Vi tror inte på tvång och pekpinnar. Men vi kan inte bortse från frågor kring klimatförändringar, digitalisering, urbanisering och biologisk mångfald. Ingen har svar på allt – men vi vet hur vi kan göra situationen mer hanterbar. Göra livet lite lättare och roligare om du adderar grönt helt enkelt. För små saker i din vardag kan ha stor betydelse för helheten. Här får du en rad tips på hur du kan tänka och agera grönt – och samtidigt bara vara här och nu.

Här får du en rad tips på hur du kan tänka och agera grönt – och samtidigt bara vara här och nu.

Satsa på avkoppling istället för uppkoppling

Lägg undan mobilen en stund. Svårt, vi vet, men testa! Välj bort alla onödiga ljud och distraktioner och hitta avkoppling i odling och trädgård istället. Stoppa händerna i jorden och låt naturen ta över. Bara var, här och nu.

Låt delad glädje bli dubbel glädje

Självklart kan mobilen även vara till nytta och nöje. Till exempel när det gäller att dela med dig av kunskap och hitta den sociala glädjen i odling och trädgård. Bolla, fråga, svara, dela, skratta. Väx tillsammans!

Häng med klimatet

Trädgårdssäsongen blir längre med klimatförändringarna. Men det blir också torrare. Och den biologiska mångfalden påverkas. Ett tips är att samla upp regnvatten och använda täckmaterial i trädgården – enkelt och smart.

Bjud in smådjuren till din trädgård

Bin, humlor och andra pollinatörer behöver dig och din trädgård. Ta reda på vilka växter de gillar och se till att de blommar olika säsonger. Takterrasser, balkonger och trädgårdar kan alla bli festbufféer för smådjuren. Och ibland är det bästa att bara låta trädgården vara.

Ta landet till stan

Stadsliv och odling – går det ihop? Självklart, det ena behöver inte utesluta det andra. Ta kontroll över närområdet, snacka ihop dig med grannarna och skapa en grön och skön oas tillsammans!

Återvinn – det vinner alla på

Att resurser återvinns är grunden till en god och hållbar samhällsekonomi. Och tänk så enkelt det är att bidra! Anlägg en egen kompost i din trädgård eller ta ut ditt matavfall till områdets gemensamma kompost. Smidigt, eller hur?

Den här listan skulle kunna vara mycket längre. Men som alltid, du måste börja någonstans. Tänk, vad skulle en glad och grön revolutionär göra? Jo, vara positiv, börja i det lilla och få det att hända! Gör vad du kan, på ett sätt som passar dig.

Låt dig inspireras och odla glädje tillsammans med oss!

Sök