Hoppa över innehåll

Var med och utse Sveriges första nationalfjäril

Strax efter Sveriges Nationaldag och lagom till midsommar utses landets första nationalfjäril. Röstningen pågår för fullt och fram till och med den 20 juni kan alla intresserade ge sin röst på en av elva utvalda fjärilar på Fjärilshusets hemsida. Utöver Hasselfors Garden är bland andra Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen och Sveriges Entomologiska Förening med i projektet.

Fjärilar, bin och andra insekter är avgörande för vår odling. Vi har nytta av en rik biologisk mångfald bland insekterna på många olika sätt, inte minst för pollineringen. Samtidigt motarbetas arternas möjlighet att trivas i våra trädgårdar och odlingsmarker då dagens urbana trädgårdar inte är speciellt välkomnande för pollinatörer.

– En tredjedel av världens pollinatörer, speciellt fjärilar och bin, hotas av utrotning*. Genom att låta våra trädgårdar och särskilt gräsmattan växa mer vilt kan vi förse dessa arter med skydd och näring och bidra till att bevara arternas livsmiljö, säger Pia Holmberg, produktspecialist på Hasselfors Garden.

Den tid som läggs ned på att fixa, klippa och rensa resulterar ofta i en prydlig och välskött trädgård, men vad många inte tänker på är att de naturliga miljöer som insekterna trivs så bra i försvinner. I samband med att Sverige får sin första nationalfjäril uppmuntras nu svenska folket till att vara med och bidra till fjärilarnas fortlevnad genom små handlingar som kan göra en stor skillnad.

– Intresset för att utse landets första nationalfjäril är glädjande högt och vi tror och hoppas att många även vill bidra aktivt till att förbättra fjärilarnas livsmiljö, fortsätter Pia Holmberg.

Klicka här för att rösta fram Sveriges första nationalfjäril. Röstningen pågår till och med 20 juni.

*FN 2021: https://unric.org/sv/en-varld-utan-bin-ar-en-varld-utan-mat/

Pollinatör

Gör skillnad i den egna närmiljön

Det går att påverka den biologiska mångfalden både i trädgården och på balkongen. Små gärningar kan göra en positiv skillnad som ger stor effekt. Det kan också vara ett kul projekt att göra med hela familjen. Lättskötta och goda växter som uppskattas lika mycket av barn som pollinatörer är till exempel jordgubbsplantor, amerikanska blåbär, sötkörsbär och fruktträd.

Här är tre konkreta råd som får fjärilar och andra pollinatörer att stortrivas:

  • Omfamna en vild trädgård
    Inget får fjärilar och insekter att frodas lika mycket som en vild trädgård. Låt gräsklipparen vila och låt hela, eller utvalda, delar av trädgården växa fritt. För den som inte vill upplåta hela trädgården kan det vara en god idé att avsätta specifika ytor som får växa fritt.
  • Plantera många olika växter
    Se till att medvetet plantera blommor och växter som fjärilar och insekter gillar att vara bland. En trädgård eller balkong som bjuder på exempelvis rosor, syrén, solhatt, kryddtimjan och lavendel utgör en mycket välkomnande livsmiljö.
  • Plantera så att det blommar hela säsongen
    Låt planteringarna blomma hela säsongen och se till att ha blommor som löser av varandra. På så sätt behöver fjärilar och insekter inte leta sig vidare när blomningen är över.

Läs mer om hur du kan bidra till ökad biologisk mångfald här och bjuda in naturen till stan här. 

För mer information, vänligen kontakta:
Hermine Bond
Presskontakt, Spotlight
hermine.bond@spotlightcom.se

Athena Beldja Sjöblom
Marketing Specialist, Hasselfors Garden
athena.beldja@hasselforsgarden.se

Hasselfors Garden är en del av Kekkilä-BVB, Europas ledande aktör inom trädgårdsodling. Vi tillhandahåller produkter och tjänster för detaljhandeln, konsumenter, grönytebranschen och professionella odlare i över 100 länder i världen. Vi har välkända produkter för professionell samt privat odling under varumärkena Hasselfors Garden, Kekkilä, BVB Substrates, Kekkilä Professional, BVB Landscaping, Terra Brill, Jardino och Florentus. Tillsammans med våra kunder odlar vi för en bättre framtid. Kekkilä-BVB är en del av Neova Group. www.kekkila-bvb.com. 

Sök