Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Älghornsbräken

Platycerium bifurcatum

Älghornsbräken är en tropisk ormbunksart med två typer av blad. Sporblad, som är stora och grönhåriga påminner om älghorn, och stödblad som växer längst ner på växten.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-100 cm

Färg:

Gröna löv

Rekommenderade produkter

Älghornsbräken tillhör familjen Polypodiaceae, stensöteväxter. I naturen växer älghornsbräken i syd östra Asiens och Australiens regnskogar. Älghornsbräken är en epifyt, det vill säga att den växer på trädstammar i regnskogar ovanför markvegetationen. De stora sporbladen har en skyddande hårig vaxyta, de kan bli upp till en meter långa. De nedre mindre bladen, stödbladen, är gröna i unga år, men blir bruna med tiden. Dessa får inte tas bort eftersom de ger stöd till sporbladen och producerar näringsämnen åt rotstocken.

Älghornsbräken trivs bäst i ljuset som blir när solen får silas genom en trädkronas lövverk, och när luftfuktigheten är hög. Inomhus motsvarar ett fönster i öst eller väst bäst denna ljusmängd. Den trivs länge i en liten kruka. Vid jordbyte kan man plantera den i mullrik Blomjord, gärna blandad med Orkidéjord.

Älghornsbräken vill ha en jämnt fuktig jord, men kan vara svår att vattna på grund av blöjbladen. Så ett bra sätt att vattna är att sänka ner hela krukan i en hink med vatten, och låta den dra i 15 minuter. Ett annat sätt är att ha ett stort fat under krukan, och vattna den i fatet.  Älghornsbräken mår bra i fuktig luft, så passa på att spraya den med vatten samtidigt som du vattnar.

Gödsla Älghornsbräken med en mild giva Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Det flytande gödslet kan antingen tillsättas i vattnet i hinken, eller i det vatten du vattnar i fatet. Gödsla den några gånger under vår och sommar.

Älghornsbräkens rotsystem är kompakt vilket gör att den kan klara sig i en relativt liten kruka, bara den vattnas och duschas regelbundet.

Sök