Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Bägarranka

Mandevilla spp

Det är få sommarblommor som levererar en blomsterprakt som bäggarrankan. Ge den bara bra jord, och en plats i vandrande skugga så klättrar den ut över hela sin omgivning och levererar mängder av vackra trattformade blommor.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

150 cm

Färg:

Röd Rosa Vit Gul

Blomning:

Sommar

Bägarrankan släkte är i familjen oleanderväxter och har sitt ursprung i Bolivia, Brasilien, resp sydöstra Brasilien. Den har fått sitt vetenskapliga namn efter Henry Mandeville, en brittisk diplomat och duktig botaniker. Bägarranka kallas även för mandeville eller dipladenia, och kom till Europa för lite drygt 100 år sedan. Då användes den för att pryda herrgårdar och slott med sin praktfulla skönhet.

Bäggarranka har ett friskt, mörkgrönt bladverk, och lite glansiga tjocka blad. Bladen växer på långa rankor som antingen kan bindas upp eller ledas kring grenar eller dit man vill. Den blommar med stora trumpetformade blommor från vår till höst, och blommorna kan vara vita, rosa, gula, eller olika nyanser av rött. Alla blommor har en lite djupare färg eller är gula i svalget.

Den nyinköpta mandevillan ska också planteras om i U-Jord, för att ge rötterna den näring och det utrymme den behöver för att orka växa ordentligt, och för att den ska producera vackra blommor hela sommaren. U-jorden är ett bra hjälpmedel för att hålla rötterna konstant fuktiga, precis som bägarrankan vill ha det.

Vattna bägarranka jämnt så att den inte torkar ut. Den tycker om att få regnvatten eftersom den ogillar kalk, men vill inte ha vatten stående i fatet. Ge den en svag dos växtnäring ett par gånger per vecka fram till hösten med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Den behöver inte näring under vintertid (om du övervintrar den).

Ja, det går faktiskt att övervintra bägarranka, bäst i ett inglasat uterum som är ljust och svalt, och har en temperatur över 12 grader. Det går även att övervintra den som en krukväxt i ett söderfönster, i lite svalare inomhustemperatur om möjligt. Den trivs bäst i hög värme och luftfuktighet, så duscha den regelbundet vid varje vattning på vintern för att hålla den frisk. På våren ska den övervintrade bägarrankan planteras om i ny U-Jord för att få skjuts på tillväxten.

Ta toppsticklingar eller stamsticklingar på din Bägarranka på våren, i samband med att den ska beskäras. Plantera skotten i såjord, och sätt en ventilerad plastpåse över för att behålla fukten. Efter ett par månader har skottet bildat nya rötter, och den kan planteras om i en större kruka.

Sök