Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Blåklint

Centaurea cyanus

blaklint_centaurea-cyanus blaklint_centaurea-cyanus

Blåklint är en ettårig sommarblomma som även räknas till ogräsen om den växer ute på åkern. Blåklinten frösås direkt på plats och kan väva mellan andra blommor. Utmärkt till snitt. Namnet till trots finns blommorna även i rött, rosa, vitt och lila.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

30-90 cm

Färg:

Mörklila Rosa Blå Lila Vit

Blomning:

Midsommar, Sensommar

blaklint_centaurea-cyanus blaklint_centaurea-cyanus

Blåklint är en av våra mest älskade sommarblommor. Den växer vilt i hela Sverige och den är vanlig som ogräs på åkermark men förekommer även på vägrenar. Som prydnadsväxt i trädgården odlas oftast mer förädlade sorter och blommorna finns i många färger, förutom blå i olika nyanser även lila, rosa, röd och vit.

Blåklinten behöver god dränering och en solig växtplats, i övrigt är blåklinten rätt anspråkslös och kan inte konkurrera med andra växter i alltför kraftigt gödslad jord. I sommarblomsrabatten används blåklinten gärna som vävarväxt mellan andra blommor. Blåklinten är också fin på blomsterängar, men man måste då ta bort gräs och andra växter så att fröna kan gro på en öppen yta utan konkurrens.

Det finns även nyare låga sorter som säljs i krukor som sommarblommor.

Blåklinten sås enklast direkt på växtplatsen på våren i maj-juni. Det är även möjligt att så den på hösten i september-oktober för extra tidig groning. Blåklinten och gärna de mer förädlade sorter kan förkultiveras i S-jord inomhus och det tar ca 7 veckor från sådd till utsättning.

Vattna plantorna regelbundet om det är torrperioder, i övrigt behöver de inte någon större omsorg. Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Om blommorna klipps av för buketter grenar sig plantan och ger rikligare och längre blomning.

 

Blåklintens blommor är ätliga, går utmärkt att använda som garnering i såväl sallader som på bakelser. Smaken påminner om kryddnejlika. De går utmärkt att torka. Torka dem i ett mörkt utrymmet så att färgen bibehålls. Blåklint är dessutom en utmärkt snittblomma.

Bergklint, Centaurea montana,  är en nära släkting som är perenn och som är en vanlig rabattblomma.

Sök