Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Blåklint

Centaurea cyanus

blaklint_centaurea-cyanus blaklint_centaurea-cyanus

Blåklint är en 30–70 cm hög ettårig sommarblomma med blå blomkorgar. Växten som tidigare växte allmänt på åkrar passar i blomsterrabatter och trädgårdsland. Det är en trevlig och hållbar snittblomma.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-90 cm

Blomning:

Midsommar

blaklint_centaurea-cyanus blaklint_centaurea-cyanus

Blåklintens blomma är sammansatt och något bollformad. Växtsättet är upprätt eller grenande. Från den gamla traditionella blåa blåklinten har man förädlat fram nya sorter med vita, ljusröda, röda, ljusrödbrokiga, ljuslila och mörkt purpurröda blommor. Blåklint är en bra bi- och fjärilsväxt.

Blåklinten trivs på en solig och öppen växtplats i näringsrik jord. Den har inga högra krav på jorden.

Blåklint är en hållbar och vacker snittblomma

Blåklintsfrön sås på växtplatsen i maj-juni eller på hösten i oktober-november. Med sen sådd inleds blomningen tidigare följande sommar. Groningstiden är 7–14 dygn. Plantorna gallras till ett avstånd på 20 cm från varandra. Blåklinten blommar cirka 2,5 månader efter sådd. När knopparna bildas ska växten vattnas jämnt. Gödsla gärna med Organisk växtnäring.

Blåklinten kan behöva stöttas. Det lönar sig att plocka bort vissna blommor för att få en mer långvarig blomning.

Blåklintsblommorna kan användas färska i sallader, som kakdekoration och på bakverk. Även blåklintsblommor som har torkats mörkt är vackra som dekoration på bakverk.

Sök