Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Chokladskära

Cosmos atrosanguineus

chokladskara_cosmos-atrosanguineus

Chokladskärans blommor som varierar från mörkröda till kastanjebruna doftar vanilj och choklad. De 3–5 cm breda blommorna lyfts ovan bladverket på långa blomstänglar ovanför bladverket.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-60 cm

Färg:

Röd

Blomning:

Sommar

chokladskara_cosmos-atrosanguineus

Den mörka chokladskäran med sina långa, luftiga blomstänglar är ett effektivt blickfång i planteringar med sommarblommor och i blomsterrabatter. Den kan utmärkt placeras bredvid lägre växter, som solitärväxt eller tillsammans med både ljusare och mer färgstarka växter. Blommornas chokladdoft blir på sommardagar starkare mot kvällen.

Chokladskäran har ett mörk- eller rödgrönt frodigt bladverk. Bladen är 5–7 cm långa, fjädernerviga. Med blomstänglar blir växten 30–60 cm hög. Chokladskäran blommar från juni till oktober om den får vatten och näring.

Chokladskäran trivs på en solig växtplats. Den trivs i lucker och näringsrik U-jord. Plantavstånd 20–30 cm. Både rötter och plantor kan köpas i plantskolor på våren.

Chokladskäran vattnas regelbundet men den tål att torka upp mellan vattningarna. Gödsla i samband med vattning med Ansvarsfull+ Blomnäring, Växtnäring Universell eller Växtnäring Grönska.

Det lönar sig att plocka bort vissna blommor för att blomningen ska bli rikligare.

Chokladskäran kan övervintras i ett svalt och frostfritt förråd. Bädda ner rötterna i lättfuktad Solmull naturtorv. På våren kan rotklumparna
delas. Ta fram rotklumparna tidigt på våren och sätt i ny jord, börja driva plantorna inomhus så börjar blomningen tidigare.

Sök