Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Citronmellis

Melissa officinalis

Skötsel- och planteringsråd för Citronmeliss Skötsel- och planteringsråd för Citronmeliss

Citronmeliss en flerårig ört, kryddväxt och medicinalväxt. Namnet kommer från att bladen har en härligt aromatisk citrondoft. Det är även binas favoritblomma.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-70 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Blomning:

Sensommar

Skötsel- och planteringsråd för Citronmeliss Skötsel- och planteringsråd för Citronmeliss

Citronmeliss är en perenn kryddväxt som har odlats i Sverige sen 1300-talet. Bladen har en härligt aromatisk doft av citron. Citronmeliss är en lättodlad krydd- och medicinalväxt med hjärtformade, äggrunda håriga blad med taggad kant. Den blommar med små vita blommor som är mycket viktiga för, och omtyckta av, insekter. Till exempel kan man använda Citronmeliss om man vill locka in bin i en tom bikupa. Citronmeliss blommar juli-sep. De sprider sig med utlöpare och kan bre ut sig rejält på några år.

Citronmelissbladen kan användas till mycket, såsom i maträtter, såser, efterrätter, te, saft, kryddat brännvin och likör. De går även att använda vid tillverkning av till exempel tvål och potpurri. Citronmeliss kan användas både färsk, torkad och fryst och kan skördas hela säsongen men de unga skotten smakar bäst och mest.

Citronmeliss härstammar från Madeira, Kanarieöarna, östra och södra Europa, centrala Asien och nordvästra Afrika.

Citronmeliss är lätt att så och trivs i de flesta jordar, gärna sandblandad. Planteringsjord ger Citronmelissen en bra planteringsstart. Gödsla din Citronmeliss med Gödsel för köksträdgården enligt hänvisningar på produktens förpackning.

Citronmeliss trivs i soligt läge i trädgården då solen ger mer smak åt bladen. Förnya plantan vart tredje år genom delning. Citronmeliss förökar sig genom delning eller sådd. Är härdig i nästan hela landet men mår bäst om den får vintertäckning i norra delar av landet.

Drick en kopp te med Citronmeliss innan läggdags för en god natts sömn.

Sök