Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Curryeternell

Helicrysum italicum

Skötselråd och plantering av Curreternell eller Curryört

Curryeternell silverbladig ört, som odlas både som prydnadsväxt och för användning som krydda i mat, eller för att göra eterisk olja. Den doftar curry, och är vacker även i perennrabatten.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

30-50 cm

Färg:

Gul Silvergrå blad

Blomning:

Sensommar

Växtzon:

1-3

Rekommenderade produkter

Skötselråd och plantering av Curreternell eller Curryört

Curryeternell, eller Curryört som den även kallas, är en silverbladig ört som blir 30-50 cm hög. Används till blomplanteringar, krydda, eterisk olja. De silverfärgade bladen blir 1-3 mm breda och 2-4 cm långa. De unga skotten är mjuka. Odlas för bladens och växtens vackra form, blommar på sensommaren i juli-september med oansenliga små gula blommor. Curryeternell används som krydda i mat, för att tillföra currysmak. Passar att plantera och samplantera i kruka, stenpartier och varma soliga rabatter. En mycket praktisk växt som är ätbar, torktålig och vacker.

Härstammar från södra Europa, sydvästra Asien och nordvästra Afrika.

Curryeternellen trivs i soligt läge, gärna sandblandad, väldränerad jord. Om du ska odla den i kruka, plantera om den i en större kruka med EKO U-Jord så kommer den att klara regn- och torka bättre. Om du vill kan du blanda i Maskgödsel i jorden för att öka mikrolivet och gynna rötterna. För plantering på friland kan du jordförbättra med Grönsaksjord eller Örtjord vid plantering. Efter 3-4 veckor när rötterna börjar etablera sig, kan du börja gödsla med Gödsel för Köksträdgården eller Organisk växtnäring ifall du föredrar att vattna ut gödslet. Curryeternell tål torka men vill ha jämn bevattning. Man kan övervintra curryeternellen i zon 1 till kanske zon 3 i skyddat läge och vintertäckning.

Plantera ihop med andra kryddor. Den är mycket snygg i kruka, både på balkongen och altanen.

Sök