Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Curryeternell

Helicrysum italicum

Skötselråd och plantering av Curreternell eller Curryört

Curryeternell silverbladig ört, som odlas både som prydnadsväxt och för användning som krydda i mat, eller för att göra eterisk olja. Den doftar curry, och är vacker även i perennrabatten.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

30-50 cm

Färg:

Gul Silvergrå blad

Blomning:

Sensommar

Växtzon:

1-3

Skötselråd och plantering av Curreternell eller Curryört

Curryeternell, eller Curryört som den även kallas, är en silverbladig ört som blir 30-50 cm hög. Används till blomplanteringar, krydda, eterisk olja. De silverfärgade bladen blir 1-3 mm breda och 2-4 cm långa. De unga skotten är mjuka. Odlas för bladens och växtens vackra form, blommar på sensommaren i juli-september med oansenliga små gula blommor. Curryeternell används som krydda i mat, för att tillföra currysmak. Passar att plantera och samplantera i kruka, stenpartier och varma soliga rabatter. En mycket praktisk växt som är ätbar, torktålig och vacker.

Härstammar från södra Europa, sydvästra Asien och nordvästra Afrika.

Curryeternellen trivs i soligt läge, gärna sandblandad, väldränerad jord. Om du ska odla den i kruka, plantera om den i en större kruka med U-Jord så kommer den att klara regn- och torka bättre. Om du vill kan du blanda i Maskgödsel i jorden för att öka mikrolivet och gynna rötterna. För plantering på friland kan du jordförbättra med Ört & grönsaksjord vid plantering. Efter 3-4 veckor när rötterna börjar etablera sig, kan du börja gödsla med Gödsel för Köksträdgården. Curryeternell tål torka men vill ha jämn bevattning. Man kan övervintra curryeternellen i zon 1 till kanske zon 3 i skyddat läge och vintertäckning.

Plantera ihop med andra kryddor. Den är mycket snygg i kruka, både på balkongen och altanen.

Sök