Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Forellbegonia

Begonia maculata

Forellbegonia-begonia-maculata-Hasselfors Garden Forellbegonia-begonia-maculata-Hasselfors Garden

Forellbegonian är en vacker krukväxt som främst odlas för sina prickiga lansettformade blad. De mörkgröna bladen har vita prickar och en mörkröd undersida, begonian blommar även med små vita blommor.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-50 cm

Forellbegonia-begonia-maculata-Hasselfors Garden Forellbegonia-begonia-maculata-Hasselfors Garden

Forellbegonian är en busklik och örtartad krukväxt. Den är en av de nyare bladbegoniorna. Den blommar juli-augusti och de få och relativt små blommorna är vita.

Forellbegonian trivs i halvskugga och i normal rumstemperatur och kan bli 30–50 cm hög, beroende på hur den toppas. Bladens längd och bredd varierar mellan 5 och 20 cm. Plantera om den nyinköpta forellbegonian i blomjord i en något större kruka.

Forellbegonian vattnas regelbundet men låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna, men rotklumpen får inte torka. I torr inomhusluft kan forellbegonian drabbas av mjöldagg. Luftfuktigheten kan ökas försiktigt med dimliknande dusch för att undvika fläckar på bladen.

Forellbegonian gödslas en gång i månaden under växtsäsongen med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarfull+ Blomnäring. Forellbegonian omplanteras i ny blomjord varje år.

Forellbegonian kan förökas tidigt på våren med blad- eller toppsticklingar, rota sticklingarna med Pimpsten.

Sök