Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Guldpalm

Chrysalidocarpus

Guldpalm

Guldpalmen är en växt som dekorerat våra svenska hem sedan sekelskiftet 1800-1900, då den var omåttligt populär. Den är enkel att sköta, och växer snabbt genom att ge nya ljusgröna blad med gula stjälkar. Guldpalmen fungerar som en luftrenare, då bladen absorberar luftens små skadliga partiklar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

150 cm

Färg:

Gul Gröna löv Ljusgröna blad

Rekommenderade produkter

Jord:

Blomjord

Guldpalm

Guldpalm är en krukväxt som har många långa stjälkar och långsmala sirliga blad. Den har ursprung i Madagaskar, där den kan bli upp till 10 meter hög. Som inomhusväxt blir den dock inte lika stor. På sommaren kan den få små blommor vilka ser ut som gulgröna bollar. Guldpalmen trivs inte i direkt solljus, och kan med fördel placeras lite längre in i ett rum, med lite extra belysning. På sommarhalvåret kan du ta ut din Guldpalm på balkongen eller uteplatsen där den kommer att trivas bra.

Gillar kalkfattigt vatten, t ex regnvatten. Vid vattning se till att hela klumpen blir våt, låt sedan jorden torka upp innan nästa vattning. Den trivs i normal rumstemperatur i hög luftfuktighet. När du vattnar under vintern, passa på att duscha den för att få upp luftfuktigheten kring bladen. Det kommer nya blad kontinuerligt när den trivs, ta bort äldre gulnande blad. När du får hem din Guldpalm, plantera om den i Blomjord i en lite bredare kruka, men rör inte rötterna då den inte gillar det. Framåt våren kan du börja vattna lite oftare, och kring mars kan du börja gödselvattna med flytande näring, exempelvis med vår Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Använd bladen till snitt för att tillföra struktur i en vacker bukett.

Sök