Hoppa över innehåll
Perenner

Helbladig klematis

Clematis integrifolia

helbladig-klematis_clematis-integrifolia

Helbladig klematis är en lågväxande klematis som inte klänger utan växer med upprätta stjälkar som istället kan behöva stöd. Blommar med blå vackra klockor i toppen av stjälkarna i juli -augusti. Lämpar sig även för krukor och som marktäckare. Frisk och långlivad.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40-90 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-4

Rekommenderade produkter

helbladig-klematis_clematis-integrifolia

Helbladig klematis planteras som en perenn eftersom den inte klättrar som andra klematisar. Den är lågväxande med upprätta stjälkar som är gracila. Den blommar länge på årsskotten med blå medelstora klockor i toppen av stjälkarna i juli -augusti. Hela avlånga blad. Den kan planteras vid en buske eller med andra perenner som ger den stöd och skydd. Lämpar sig även för krukor och som marktäckare.

Plantera i väldränerad men fukthållande jord berikad med Rosjord & perennjord. Gräv planteringsgropen minst 50 cm i diameter och 50 cm djup. Tillsätt gärna lite extra Trädgårdskalk då den gynnas av kalkhaltig jord. Planteringsavstånd 0,5–1 m. Plantera så att rotklumpen hamnar 10 cm under jordytan.

Nedre delen av växten skyddas mot hetta och uttorkning genom att lägre perenner i förgrunden. Helbladig klematis klipps ner på våren lämna synliga bladveck. Kan behöva stöd för att inte vika ner sig men kan även tillåtas väva in bland andra perenner eller breda ut sig som marktäckare. Kan förökas med frö eller sticklingar på sommaren.

Helbladig klematis är vacker ihop med stora stenar där den kan tillåtas välla över stenarna.

Sök