Hoppa över innehåll
Perenner

Jättedaggkåpa

Alchemilla mollis

jattedaggkapa_alchemilla-mollis jattedaggkapa_alchemilla-mollis

Jättedaggkåpa är en lättskött, flerårig och fin marktäckande perenn. Den är utmärkt som kantväxt, marktäckare och vävarväxt i rabatterna. Blommorna är limegröna med mild doft. Härdig i hela landet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-40 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-5

Rekommenderade produkter

jattedaggkapa_alchemilla-mollis jattedaggkapa_alchemilla-mollis

Jättedaggkåpa är mycket användbar som kontrastväxt eftersom det ljusa bladverket förstärker de intilliggande växterna. Namnet kommer från bladens förmåga att samla dagg. Bladen är ljusgröna med vackert veckade kanter som slår ut tidigt på våren. Blommorna är limegröna med mild doft. Mycket fin som snittblomma eller eternell.

Förbered jorden genom att blanda med Ros & perennjord, plantera ut plantorna med 40-50 cm avstånd. Som marktäckare rekommenderas 5 plantor per kvadratmeter. Rotsystemet är fint och omfattande på äldre plantor. Jättedaggkåpa kan växa både i sol och i skugga och har inga större anspråk på jorden så länge det inte är alltför torrt

Jättedaggkåpa kräver inte mycket skötsel och kan stå på samma plats i många år. Ta bort fjolårsblad tidigt på våren och dressa rabatten med R-dress. Förökning är enkel med hjälp av frösådd eller genom delning på vår eller höst. Den frösår sig själv rikligt på platser där den trivs och det är lätt att flytta plantorna till en ny plats.

När jättedaggkåpan blommat färdigt kan det vara bra att klippa ner den helt för att få ett nytt vackert bladverk under sensommaren.

Sök